logokrisia-mou

Η Λογοκρισία μου

Σύμφωνα με την ετήσια διεθνή έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η χώρα μας στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται στην ντροπιαστική θέση 107 της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν είναι απλά ότι έρχεται τελευταία από τις χώρες της Ε.Ε., ούτε και πως κατατάσσεται επίσης τελευταία από τις αντίστοιχες βαλκανικές, αλλά για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, στη λίστα αποσπούν καλύτερη βαθμολογία από την Ελλάδα, χώρες όπως: η Μποτσουάνα, η Δημοκρατία του Κογκό, η Ανγκόλα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες.
Με την κηδεμόνευση του Τύπου σε όλα τα μεγάλα θέματα της εκάστοτε επικαιρότητας να είναι πλέον επισήμως τεκμηριωμένη, με εσένα στη θέση του αποδέκτη, περνάμε στην ελεύθερη έκφραση που σου παρέχεται μέσω διαδικτύου. Social media, αλγόριθμοι κι εσύ σαν ένα μέτρο άμυνας να κρύβεις, να φυγαδεύεις λέξεις.
Ως παθόντες εμείς, στον Erimitic και υπό καθεστώς περιορισμένης ορατότητάς μας προς το ευρύ κοινό, συν τις μεγάλες περιόδους όπου χαθήκαμε και εντελώς πίσω από την ομίχλη, αναρωτιόμαστε γύρω από το πώς ένα προφίλ είναι ανεμπόδιστο και παντελώς ελεύθερο για παράδειγμα να υβρίζει χυδαία σε ένα σχόλιο, επάνω σε μία δημοσίευση ενός τρίτου, ενώ την ίδια ώρα η δομημένη και ευπρεπής διατύπωση μιας θέσης όπου δεν είναι όμως αρεστή να επιφέρει σιωπηλές κυρώσεις, με έναν αλγόριθμο που αποφασίζει τί τελικώς θα δεις.
Κι ενώ ο Erimitic, είναι πλέον θέμα ελάχιστων εβδομάδων ώστε να αποκτήσει δικό του χώρο έκφρασης, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ωστόσο, πως όσο η κυρίαρχη, πολιτικώς ορθή ρητορική μιλάει για σεβασμό, μιλάει για ελευθερίες, τόσο είναι και πρόθυμη για άρτον και θεάματα και έτοιμη να κάψει τα βιβλία.
Όμως βεβαίως υπάρχει κι αυτή η υποσημείωση που όλοι την ξεχνούν: Πως δηλαδή η εξουσία του ανθρώπου επάνω σε άλλον άνθρωπο είναι ακριβώς όση του επιτρέπει ή και που ανέχεται ακόμη, ο Θεός.
Υ.Γ. Πολλοί φίλοι μας ρωτούν γύρω από τις αυριανές εκλογές. Έχουμε εκφράσει θέση:
“Ο σκοταδισμός, ο διαφωτισμός και οι εκλογές της 25ης Ιουνίου – Κείμενο: ερημίτης”
Σε έναν πολιτικό κόσμο οπού διαχρονικά και που εκ φύσεως δεν είναι καθαρός, ας μην προσμένει κάποιος μεγάλες αλλαγές. Ας κρίνει κατά συνείδηση ο καθένας και εντέλει ό,τι μπορεί να κάνει είναι το να έχει αρμονία σε όλες του τις επιλογές, απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του…

erimitic

error: Content is protected !!
Scroll to Top