vrizo-ara-yparxo

“ΒΡΙΖΩ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ”…

– Κείμενο: Νεκταρία Παπαγεωργίου –

Όταν πριν 40 περίπου χρόνια ο ιδιόρρυθμος pop artist, Andy Warhol, είχε πει- προβλέψει το γνωστό: “στο μέλλον, όλοι θα είναι διάσημοι για 15 λεπτά” (με κάποιους βέβαια να ερίζουν περί της γνησιότητας της πρώτης απόδοσης στον Warhol), σίγουρα δε θα μπορούσε ούτε ο ίδιος να συλλάβει το γεγονός ότι η τεχνολογική πραγματικότητα θα είχε αφήσει πίσω της με γιγαντιαίους καλπασμούς ασθμαίνοντας, την τότε προχωρημένη σκέψη του. Social media ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελληνιστί και ισχύει σαφώς κι εδώ ό,τι ισχύει και για κάθε εργαλείο: εξαρτάται πώς το χρησιμοποιείς…
Προς και περί τους ονειδίζοντες, αυτόκλητους “δημοκράτες”, κριτικούς, εισαγγελείς, με άλλα λόγια όμως τρομοκράτες των μκδ, που ο τρόπος σκέψης, επιπέδου και ζωής τους βρίσκει αβασάνιστη κι ανεμπόδιστη δίοδο σε οχετό “σχολιασμών” σε fb, insta κ.α., ένας άκρως, δυστυχώς, διαδεδομένος τρόπος (κατά)χρησης των μέσων, που καταδεικνύει από ψυχοπάθεια μέχρι φασισμό, τις περισσότερες φορές και τα δύο μαζί!… Δεν αναφέρομαι φυσικά σε μία απλά έντονη τοποθέτηση- διαφοροποίηση. Αναφέρομαι σε αυτούς τους άνοες που ορμώμενοι από την ακραία ιδεοληψία τους περνούν τις ώρες τους ψάχνοντας τους… αντιφρονούντες με αυτούς και εισβάλλουν από το πουθενά βρίζοντας εμετικά και χωρίς λόγο άγνωστους σε αυτούς χρήστες οι οποίοι τυγχάνει να διαπράξουν το ατόπημα της ελεύθερης και κόσμιας ταπεινής γνώμης τους, συμφωνίας, τοποθέτησης, σχόλιου, ακόμα και στην ουδέτερη μορφή τους.
Ως χρήστης δύο μέσων κοινωνικής δικτύωσης (που τα ξεκίνησα για επαγγελματικούς λόγους) διαπιστώνω με βδελυγμία και τρόμο την ανεξέλεγκτη διάσταση που έχει λάβει αυτή η ψυχοπαθογένεια. Στα γραφόμενά τους χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται αποτυπώνουν εντονότατα τη φωτογραφία ενός χαλασμένου ψυχισμού, ο οποίος βρίσκει ανακούφιση, αυτοαναγνώριση, σπουδαιότητα και… ανωτερότητα σε μία τρομακτική μορφή γλωσσικού (κι όχι μόνο) τραμπουκισμού που υποθάλπει από σύνδρομα κι επικίνδυνη κακία έως δυσκοίλια εμμονή και ψυχικό στραβισμό (τουλάχιστον). Διαπράττουν εν τη ηλιθία αγνοία τους 1/ αυτό που η ψυχολογία ονομάζει προβολή (του εαυτού τους)- βαρύγδουπα “κοσμητικά” επίθετα και χαρακτηρισμοί αισχίστου διαμετρήματος στον άμοιρο, κόσμιο χρήστη που τόλμησε να διατυπώσει κάτι, ενώ ουσιαστικά με αυτούς τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς τραβούν οι ίδιοι μια καθαρότατη selfie πολλών megapixels της αλλήθωρης αφεντιάς τους, 2/ κατά μέτωπον επίθεση σε άμαχο πληθυσμό- άνθρωποι που ούτε καν έχουν αναφερθεί στην υψηλοχαμηλότητά τους, 3/ λανθάνουσα, πλην σαφέστατη απειλή με το γλωσσοστυλάκι τους- φανταστείτε κάποιον να σας πλησιάζει απειλητικά με σκοπό να χειροδικήσει, 4/έκδηλο τραμπουκισμό και τρομοκρατία- τόλμησε να διαφωνήσεις με τον άγνωστο ψυχάκια ή να ανταπαντήσεις, και ποιος είσαι εσύ που νομίζεις ότι θα διατυπώνεις την ταπεινή σου γνώμη κ.α. 5/ καθαρό φασισμό- φασίστας στο μυαλό και στις ιδέες, φασίστας σε όλα, σε κάθε επέκταση, πρακτική και έκφανση, αφού ο τρόπος τους καταδεικνύει άκρατη απαγόρευση λόγου και έκφρασης του άλλου. Σε όλα αυτά να προσθέσω τον… άπταιστο ενικό και τη δολοφονία της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδά της (όχι ότι είναι οι μόνοι κι όχι ότι είναι όλοι από δαύτους, αλλά το συντριπτικό ποσοστό).
Και κάπως έτσι έχουν κι αυτοί τη διασημότητά τους στον μικρομεγαλόκοσμο των social media. Γιατί όντως κάποιοι είναι οι διαβόητοι κυνηγοί της της ελευθερίας λόγου και σκέψης – ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΟΧΙ ΑΝΑΡΧΙΑ!- σεσημασμένοι πειρατές που λυμαίνονται καθετί που είναι αντίθετο των ακραίων αντιλήψεών τους. Επισήμανση: στη πλειοψηφία τους είναι τόσο ελεεινά θρασύδειλοι καθώς δεν έχουν ούτε φωτογραφία, ούτε στοιχεία στο προφιλ τους! Δε γνωρίζω πώς μπορείς να μπεις σε ένα αντι-κυνηγητό- η αντιπαράθεση δεν τους πρέπει γιατί ενέχει επιχειρήματα και κοσμιότητα, έννοιες και πρακτικές άγνωστες για αυτούς. Όταν σε έναν από αυτούς ανταπάντησα ευγενέστατα, εις τον πληθυντικόν και με μία μικρή πρόταση, εδέχθην καταρράκτη ύβρεων… απαιτώ όμως να διαμορφωθεί ο νόμος περί διαδικτυακού αδικήματος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας πρέπει να συμβαδίζει και με τον αντίστοιχο ποινικό κώδικα.

error: Content is protected !!
Scroll to Top