fotis-zisomopoulos

Οδού παρούσης, την ατραπόν μή ζήτει (αρχαία παροιμία)

Στους δρόμους μας που τέλειωσαν, που πλέον δεν μας ιδρώνουν, που ο κόπος τους δεν μας διδάσκει πια, που η ευκολία των καιρών απομυζεί το πνεύμα, εδώ, σε αυτά τα ανήλιαγα αδιέξοδα “αν η πορεία σου έχει γίνει υπερβολικά εύκολη, ίσως να σ’ έχει πάρει η κατηφόρα” σύμφωνα με τον Ελβετό συγγραφέα Μαξ Φρις.
Στην κοινωνία μας όπου απλώς “βαριέται” να μπει σε κίνηση, να νιώσει, να σκεφτεί, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από εμάς η κάθε έκπληξη μικρή.
“Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων” λοιπόν (τίτλος βρετανικής ταινίας του 1962, αλλά και τραγουδιού metal μπάντας μετέπειτα), μια μοναξιά που μεγαλώνει όταν αποσυνδέεσαι με τη σημερινή αποχαύνωση, τα πεθαμένα πρότυπα και να… μία μεγάλη βόλτα σώματος και ψυχής απ’ την Αθήνα ως τη Σπάρτη.

Η δημοσίευση είναι αφιερωμένη πρωτίστως στον ερασιτέχνη αθλητή, νικητή στο “Σπάρταθλον” και οικογενειάρχη Φώτη Ζησιμόπουλο όπου ανάμεσα στους καλύτερους υπερμαραθωνοδρόμους του κόσμου κατάφερε να φτάσει για ακόμη μια χρονιά πρώτος στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, τυλιγμένος με τη Γαλανόλευκη, μέσα σε κλίμα γενικής συγκίνησης της τοπικής κοινωνίας και ολα αυτά μετά τις 3 τα ξημερώματα, διανύοντας 246,8 χλμ. συνολικά και αφήνοντας τον δεύτερο αθλητή 3 ώρες και 10 λεπτά πίσω του.

Είναι αφιερωμένη στους 34 Έλληνες αλλά και Ελληνίδες που κατάφεραν να τερματίσουν, αλλά και στους 21 αφανείς όπου δεν τερμάτισαν ποτέ όμως βρήκαν το σθένος να σταθούν πίσω από την εκκίνηση στον βράχο της Ακρόπολης και να το προσπαθήσουν, στις παρυφές μιας κοινωνίας όπου απλώς “βαριέται” να μπει σε κίνηση, να νιώσει, να σκεφτεί.

Όπως το λέει και ο τίτλος -πέρα ότι το γνωρίζουμε κι απ’ την Ορθόδοξή μας Πίστη- η οδός είναι εμφανής, μονόδρομος, παρούσα, δεν έχει ροδοπέταλα, βρίσκεται πάντοτε “εκτός της ζώνης άνεσής σου”, μην ψάχνεις μονοπατάκια πλάγια κι ας έχει και αγκάθια.
Ως επίλογο φυλάξαμε μία στροφή από ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου το οποίο έγραψε σκεπτόμενος τη νεογέννητή του κόρη:

“Έχεις να κάνεις πολύ δρόμο, κοριτσάκι,
κ’ έχεις δυο πεδιλάκια μόνο από ουρανό.
Κοιμήσου”.

Ο τερματισμός του νικητή Φώτη Ζησιμόπουλου στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2024:
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2024: Τερματισμός του μεγάλου νικητή Φώτη Ζησιμόπουλου

error: Content is protected !!
Scroll to Top