romaios- zannis-simvoulos-psixotherapeytis-keimeno1

Ζαννής Ρωμαίος, Σύμβουλος-Ψυχοθεραπευτής – Κείμενο 1

Ξεκίνησε από τα πιο απλά πράγματα, γνωρίζοντας ότι μόνο στην απλότητα μπορείς να βρεις όλα εκείνα που ποθείς.
Ξεκίνησε το πρωί την ημέρα σου, σαν να έχεις μόλις γεννηθεί, χωρίς καθόλου μνήμη, αρνούμενος τις υποδείξεις του νου σου – τα αποθηκευμένα γεγονότα και τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν, τις συνήθειες που ευλαβικά αναπαραγάγει το μυαλό και το σώμα σου, παρατηρώντας πολύ προσεκτικά τις επιθυμίες σου (και τις δράσεις που σου υποβάλλουν αυτές) και πώς γεννιούνται. Μην αντιστέκεσαι ή τις λογοκρίνεις, μόνο παρατήρησέ τις. Αρνήσου τις αξιολογήσεις, “συμβουλές”, υπολογισμούς, κατακρίσεις, του δικαστή – κριτή – συμβούλου, που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλό σου. Είτε σε κατακρίνει, είτε κολακευτικά σε παροτρύνει μην δίνεις καμία σημασία. Συμβαίνει σε όλους αυτό. Αυτή η φωνούλα είναι το επονομαζόμενο “εγώ” σου. Συνέχισε να αρνείσαι, ξανά και ξανά, τις υποδείξεις του νου σου και κάθε σκέψη. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι αυτό που νόμιζες αδύνατο – δλδ την “ασκεψία” – έχει αρχίσει να σου γίνεται συνήθεια. Σε αυτό θα σε βοηθήσει πολύ η προσοχή – εγρήγορση του νου σου κάθε φορά που θα τον επαναφέρεις από την αφηρημάδα, τις σκέψεις, την τάση του να “κοιμάται” ή να απασχολείται.
Παρατήρησε τον εαυτό σου, σαν τρίτος, πώς κινείσαι, πώς μιλάς, πώς συμπεριφέρεσαι, τι αισθάνεσαι, τι σε ευχαριστεί, τι σε πληγώνει στις σχέσεις σου με τους άλλους, με τον εαυτό σου, με τα πιο απλά πράγματα, με τις ιδέες σου, τις πεποιθήσεις, τα πιστεύω, τον τρόπο που κοιτάζεις το οτιδήποτε. Η συνειδητοποίηση ότι είσαι αφηρημένος, ότι δλδ ΔΕΝ βρίσκεσαι σε προσοχή – εγρήγορση αλλά “ταξιδεύεις” με το νου σου, αυτή η πράξη ΕΙΝΑΙ από μόνη της προσοχή – εγρήγορση. Να θυμάσαι.. ο καθρέπτης του εσωτερικού σου κόσμου είναι πάντοτε το αντικείμενο της σχέσης – αλληλεπίδρασής σου, είτε αυτό είναι μία ιδέα – πεποίθηση, είτε είναι πρόσωπα – άνθρωποι.
Προσπάθησε λοιπόν να είσαι παρόν στο παρόν, στο εδώ και τώρα. Θα διαπιστώσεις πολύ σύντομα ότι όλα όσα σε ταλαιπωρούν, καθετί που σε βασανίζει, όλα αυτά δημιουργούνται στο νου σου. Θα καταλάβεις ότι ο τρόπος της σκέψης σου καθορίζει τα ΠΑΝΤΑ στην ζωή σου. Από εκεί προέρχονται όλα εκείνα που σε βασανίζουν, γι αυτό και είσαι ο μόνος που μπορείς να σε βοηθήσεις. Ο άλλος – ακόμη και ο πιο σοφός – μπορεί να σου δείξει την σωστή κατεύθυνση, την πορεία όμως, μόνο εσύ μπορείς να την περπατήσεις. Μην αυταπατάσαι από τα εξωτερικά γεγονότα κι ερεθίσματα, ανθρώπους και καταστάσεις, ότι αυτά ευθύνονται για τις δυσκολίες σου. Μπορεί να συνδέονται, ναι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αιτίες για όσα σου συμβαίνουν. Κυρίως τα “ατυχή” γεγονότα, όλα εκείνα που δεν προκαλείς εσύ, θα δεις ότι με έναν “μυστήριο” τρόπο, όχι μόνο σχετίζονται, αλλά και πραγματικά προέρχονται από την γενικότερη κατάστασή σου.
Γίνε μεθοδικός στην παρατήρηση του εαυτού σου. Είναι πολύ βοηθητικό να σημειώνεις κάθε μέρα σ’ένα τετράδιο, όλα τα γεγονότα της ημέρας που σου επέστησαν την προσοχή. Τις σκέψεις και τα συναισθήματα της ημέρας, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα που σε απασχόλησαν και τις κοινωνικές επαφές που είχες.
Αν όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα ή υπερβολικά, θυμήσου ότι, στις μακράν λιγότερο σημαντικές ανάγκες και προσδοκίες σου, για να πετύχεις,
οργανώθηκες κι εργάστηκες μεθοδικά με όλες σου τις δυνάμεις (π.χ. σπουδές, δίπλωμα οδήγησης, εργασία, εμφάνιση, συντροφικότητα κ.α.).
Μην ξεχάσεις ποτέ ότι ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων έχει μόνο ένα σημαντικό βήμα, το πρώτο…

error: Content is protected !!
Scroll to Top