pyrines-glosses

Πύρινες γλώσσες

Πύρινες γλώσσες εμφανίστηκαν από τους Ουρανούς, πνευματική βροχή και μια πορεία εξάπλωσης τόσο ποσοτική όσο και αναγέννησης μόλις που ξεκινά.
Κατά το πρώτο κήρυγμα του Πέτρου αμέσως μετά την Επιφοίτηση αναφέρεται ότι πιστέψανε 3,000 άνθρωποι, ενώ παράλληλα το ιουδαϊκό ιερατείο ξεκίνησε τις διώξεις. Απόστολοι συλαμβάνονται, ακολουθεί ο λιθοβολισμός του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου κι εκεί τα πράγματα ξεκινάνε να διογκώνονται αρκετά. Από τη μία η πολιτική εξουσία εμφανίζεται πλέον επίσημα δια μέσου του βασιλιά Ηρώδη Αγρίππα, ο οποίος μεταξύ άλλων συλλαμβάνει και θανατώνει τον Ιάκωβο και από την άλλη οι Απόστολοι ήδη θαυματουργούν. Αναφέρει ο Λουκάς: «δια των χειρών των αποστόλων εγένοντο σημεία και τέρατα εν τω λαώ πολλά, μάλλον δε προσετίθεντο πιστεύοντες τω Κυρίω πλήθη ανδρών τε και γυναικών, ώστε κατά τας πλατείας εκφέρειν τους ασθενείς και τιθέναι επί κλινών και κραβάτων, ίνα ερχομένου Πέτρου καν η σκια επισκιάσει τινί αυτών» (Πραξ. 5,12,14,15)
Το κήρυγμα εξαπλώνεται. Από τη Σαμάρεια, μέχρι και την Αντιόχεια της Συρίας. Η τελευταία αποτελεί το ορμητήριο του Παύλου, όπου μετά την θαυμαστή του μεταστροφή ο Λόγος του Χριστού πλέον διαδίδεται σαν τη φωτιά με αέρα.
Στα 100 μ.Χ. υπάρχουν γύρω στις 40 χριστιανικές κοινότητες, ενώ ο Χριστιανός φιλόσοφος Ιουστίνος ο οποίος μαρτύρησε το 165 καταγράφει ότι στην εποχή του ο Χριστιανισμός είχε ήδη διαδοθεί σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.
Η ρωμαϊκή υπερδύναμη έχει εκφραστεί από νωρίς. Σκληρές διώξεις, γεμίζουν οι αρένες από τους Χριστιανούς απέναντι στα θηρία. Παρόλα αυτά τον 3ο αιώνα η Πίστη πια μετράει 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Στα τέλη του 4ου αιώνα, γίνεται η επίσημη θρησκεία κι οι Χριστιανοί έχουνε δεκαπλασιαστεί.
Καμία άλλη θρησκεία επί γης δεν έχει υποστεί τόσες πολλές διώξεις, πράγμα που μαρτυράει πως έχει το DNA του Χριστού. Με ότι πιο καθαρό και γνήσιο να είναι η Ορθοδοξία, εκ νέου αντιστεκόμενη απ’ τις διώξεις των Νεότουρκων, μέχρι -το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στις μέρες μας -το κομμουνιστικό καθεστώς, όπου επί δεκαετίες δεν μπόρεσε ούτε αυτό να εξαλείψει ότι ξεκίνησε την μέρα της Πεντηκοστής παρά τις θηριωδίες. Πλήθος Μαρτύρων, το αίμα ποταμός και ειδικά στην Μέση Ανατολή ακόμη και στο σήμερα, ξεπετιούνται την κάθε ημέρα κι άλλοι.
Σε σχέση με την χώρα μας και σε αυτόν τον ιδιότυπο διωγμό -εν εξελίξει- που γίνεται με το γάντι, παρατηρείται πάλι, όπως εξάλλου ιστορικά είδαμε να συμβαίνει, ότι το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο από την βούληση των διωκτών. Άνθρωποι που αηδίασαν να ζούνε σε ένα τίποτα ακόμη και χρυσό, συνειδητά εισέρχονται προς την μεγάλη αλήθεια.
Η Ορθοδοξία είναι εδώ ήρθε να μιλήσει για τη σωτηρία του κάθε απλού, μοναδικού ανθρώπου, για του ανθρώπου του μηδαμινού της κάθε πολιτικής εξουσίας, που αρκείται να τον κρατάει αρκούντως γυαλισμένο ως ένα αποδοτικό γρανάζι μηχανής.
Ήρθε και είναι εδώ ώστε ο άνθρωπος να αυτοεξεταστεί, να συνειδητοποιήσει εκείνη την ζωώδη του πλευρά που θέλει να αποβάλλει.
Ήρθε και είναι εδώ, αντιστρέφοντας ολοκληρωτικά τον καθορισμό όλων των αξιών. Δύναμη, πλούτος κι έρωτας με τα είδωλα, αφήσανε τη θέση τους σε κάτι που μέχρι τότε δεν το φαντάστηκε κανείς: Συμπόνια, ταπεινότητα και ένα Φως που έρχεται και μπαίνει στην καρδιά.
Ήρθε και θα είναι εδώ μέχρι το τέλος των αιώνων, σε έναν κόσμο Ορθόδοξο. Πύρινες γλώσσες, πνευματική βροχή από ψηλά και το αίμα πια ποτάμι.
Ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω διότι έχει αστείρευτη ορμητική ροή και DNA Θεού.
«ο λόγος του Θεού ηύξανε και επληθύνετο» Απόστολος Λουκάς (Πραξ.12,24).

erimitic

error: Content is protected !!
Scroll to Top