ekousies-asafeies

Εκούσιες ασάφειες

– Κείμενο: ερημίτης –

Μια βόλτα μου παλιά, σε ένα μικρό παζάρι, με έβγαλε στον πάγκο κάποιου νοσταλγικού και ξεχασμένου γέρου μικροπωλητή, όπου είχε για εμπορεύματα εκείνες τις παλιές, ρετρό γκραβούρες και αλλοτινές αφίσες διαφημιστικές, πολύ παλιών δεκαετιών. Ανάμεσα σε χάρτινα ηδύποτα λοιπόν και ασπρόμαυρους κινηματογραφικούς αστέρες, σε αεριούχα “vintage” αναψυκτικά που απολάμβαναν ξέγνοιαστα πιτσιρίκια και έπειτα από μια καλλίγραμμη κοπέλα με χτένισμα εποχής και αστραφτερό χαμόγελο λόγω της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούσε, η επόμενη κίνηση του χεριού μου αποκάλυψε και κάτι το οποίο η σκόνη του χρόνου στο μυαλό μου, το ‘χε μισοσκεπάσει…

Σου παρουσιάζω λοιπόν με ασυγκράτητη χαρά αλλά και με απαράμιλλη αίσθηση ευθύνης το μοναδικό αβλαβές τσιγάρο -όπως μπορείς να δεις και στη συνοδευτική εικόνα (η οποία παρουσιάζει τη γνήσια αφίσα της εποχής)- όπου τώρα μπορείς εάν τυγχάνει να είσαι καπνιστής εσύ ή κάποιος συγγενής και φίλος, εντελώς ανώδυνα για την υγεία, άφοβα να καπνίσεις!
Βεβαίως είναι νομίζω πλεονασμός το να αποσαφηνίσω τώρα ότι αστειεύομαι, επάνω σε κάτι όμως όπου η “επιστήμη”, οι “ειδικοί” κάποτε διαλαλούσαν στα απολύτως σοβαρά.

Εάν “το κάπνισμα είναι η πορνεία του στόματος” κατά τον Άγιο Νεκτάριο τότε η δωροδοκία από εταιρείες κολοσσούς της βιομηχανίας τσιγάρων προς ιατρικούς επιστήμονες και κέντρα είναι η πορνεία της επιστήμης. Να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο ότι ιστορικώς έχει δημόσια αποκαλυφθεί και αποδειχθεί αυτή η απάτη στην οποία αναφέρομαι και όπου τότε είχε στηθεί και πρόκειται για μία σειρά υποθέσεων δωροδοκιών που έγιναν ευρύτατα γνωστές. Δεν είμαι εδώ να διαδίδω συνωμοσιολογίες και προτρέπω όποιον το επιθυμεί να κάνει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, σχετική.

Τυλίγοντας τότε την αφίσα σε ρολό, έκανα την αναγωγή στο σήμερα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, παραδοσιακά τσιγάρα με έγκριση του κράτους, τρόφιμα, έκανα αναγωγή στη σιωπή την ένοχη των ΜΜΕ ή και στη φλυαρία τους όταν ασύστολα θορυβούν σε σχέση με εμβόλια μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Κάποιος σου λέει για παράδειγμα ότι εάν δεν πάρεις τα μέτρα τα απαραίτητα πρόκειται να πεθάνεις, όμως κατόπιν εορτής, μελλοντικά, ο ίδιος πάλι θα σου πει πως όσα σε προέτρεψε κάποτε να χρησιμοποιήσεις ήταν απλά σκουπίδια.
Και στα ψιλά, ότι λυπάται για αυτό.

Εκούσιες ασάφειες και αν σε ξενίζει ο τίτλος, τον διάλεξα με γνώμονα το πώς θα μπορούσε να γραφτεί αλλιώς η “κοροϊδία” με λέξεις political correct που να έχουνε παράλληλα και μία επίφαση κύρους και βαρύτητας επιστημονικής. Και έτσι διάλεξα αυτόν.
“Έπεα πτερόεντα” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, εννοώντας πως τα προφορικά ξεχύνονται και πετάνε και μένουνε πίσω βέβαια μονάχα τα γραπτά. Ενίοτε κι οι αφίσες. Στην εποχή μας μένουνε και τα όσα έχουν καταγραφεί ψηφιακά -βλέπεις, καμιά φορά και η παρακολούθηση δύναται να έχει και αντίστροφη φορά- στο πέρασμα του χρόνου μένουνε πάντα εδώ κι εκθέτουνε και όσους τα διαλαλούνε.

Μέσα στις ξύπνιες συνειδήσεις που απαρνιούνται τις σκιές, που βλέπουν πέρα από το κτιστό.

error: Content is protected !!
Scroll to Top