ieros-naos-genniseos-tou-xristou

Χριστούγεννα 2023 στον Ι.Ν. Γεννήσεως του Χριστού

(Χριστοκοπίδου 2 Ψυρρή, Αθήνα)

ieros-naos-genniseos-tou-xristou2 arximandritis-theodosios

Τα Χριστούγεννα, η πιο γλυκιά περίοδος της Ορθόδοξης μας Πίστης είναι σχεδόν εδώ και στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών ένα καλά κρυμμένο μυστικό μας περιμένει ώστε φέτος να τα βιώσουμε με τον πλέον αυθεντικό τρόπο.
Στον Ναό λοιπόν, όπου η Αγία των Αθηνών, Φιλοθέη είχε χρησιμοποιήσει ως βάση για το φιλανθρωπικό της έργο, εκεί όπου έχει λειτουργήσει και επιτελέσει Μυστήρια ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, όπου εκκλησιαζόταν ο αξέχαστος μας “κοσμοκαλόγερος” Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όπου στη σύγχρονη μορφή του εγκαινιάστηκε από την βασίλισσα Αμαλία αλλά και που προσφάτως έλαβαν χώρα στο ιδιαίτερο εσωτερικό του κάποιες σκηνές από την ταινία “Man of God” τη σχετική με την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, εκεί λοιπόν μας περιμένει πάντοτε ο αγαπημένος μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Οικονομίδης αλλά και μας καλεί με το πλατύ χαμόγελό του στις εκδηλώσεις του Ναού τα φετινά Χριστούγεννα.
Η Αγρυπνία της Παραμονής, ο Εσπερινός των Χριστουγέννων, η Ιερά Λιτάνευση στα σοκάκια του Ψυρρή μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 26 Δεκεμβρίου όπου πανηγυρίζει ο Ναός, όλα μπορείτε να τα δείτε παρακάτω και αναλυτικότερα στο πρόγραμμα, ενώ ας μην ξεχνάμε την εορταστική εκδήλωση με το χριστουγεννιάτικο παραμύθι “Ο ξένος των Χριστουγέννων” την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ. εντός του Ναού, για μικρούς αλλά και για μεγάλους οι οποίοι όμως ψυχικά νιώθουν και αυτοί μικροί.
(erimitic.gr)

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού, Χριστοκοπίδου Ψυρρή

Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως:

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου Παραμονή Χριστουγέννων, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία 20.00μμ – 00.10 πμ

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα, 18.30μμ

θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κυρήγματος.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου,

Ημέρα εορτής και Πανηγύρεως του Ιερού μας Ναού
07.30 πμ-11.00πμ Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ.κ. Φιλοθέου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει Ιερά Λιτάνευση στα σοκάκια του Ψυρρή, επί των οδών Χριστοκοπίδου- Καραϊσκάκη – Αγ. Αναργύρων – Τάκη – Αποστόλη Ναυάρχου – Ερμού και επιστροφή στον Ναό.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή στις οδούς Χριστοκοπίδου και Καραϊσκάκη, ευρίσκεται ο Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού!
Το 1833 μΧ, εκεί που κάποτε υπήρχαν οι στάβλοι του βασιλέως Όθωνος, κάποιος πλούσιος και ευγενής Αθηναίος, ονόματι Κοπίδης, αποφάσισε στο χώρο αυτό όπου υπήρχαν ερείπια Ναού, χτισμένου περί του 880 μΧ ,να ανακαινίσει την εκκλησία.
Τα ερείπια του παλιού Ναού (880 μΧ), ήταν χτισμένα πάνω σε αρχαίο ειδωλολατρικό Ιερό.
Ο ίδιος λοιπόν ο Κοπίδης, με δικά του έξοδα, ανακαινίζει την παλαιά εκκλησία, την οποία και αφιερώνει στη Γέννηση του Χριστού!
Με αυτή του την πράξη, γίνεται ο πρώτος Κτίτορας.
Εκεί λοιπόν που κάποτε ευρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι των αλόγων, γίνεται μία σύγχρονη φάτνη, για τον Θεάνθρωπο Χριστό!
Άρχισε λοιπόν ο κόσμος να ψάχνει τον Ναό, προκειμένου να προσκυνήσει, αναζητώντας τον ως Χριστό του Κοπίδη. Έτσι έμεινε έως σήμερα – Χριστοκοπίδη.
Η θαυματουργή εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού, η Εφέστιος εικόνα, δεσπόζει επάνω στο παλιό προσκυνητάρι.
Ο Ιερός Ναός, αστράφτει από το κάλλος του ωραίου, μάρμαρο και ξύλο, τα οποία συνθέτουν τη σύγχρονη φάτνη.
Σήμερα, ο αγαπητός αδερφός Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Οικονομίδης, αποτελεί την ψυχή όλου έργου και εργάζεται άοκνος για τη συντήρηση και την λειτουργία του Ιερού Ναού.

error: Content is protected !!
Scroll to Top