kata-tin-eksodo-tha-psaxtoume-oloi

Κατά την έξοδο, θα ψαχτούμε όλοι…

– Κείμενο: ερημίτης –

Νεότερος, είχα εργαστεί περιστασιακά στον χώρο του βιβλίου. Συγγραφείς, εκδότες, μέσα σ’ έναν μικρόκοσμο που μέχρι τότε νόμιζα αφελώς πως “λόγω πνεύματος” διαφέρει. Αυτά που είδα και άκουσα βέβαια απείχαν αρκετά απ’ ότι φανταζόμουν. Ναρκισσισμός, μαλλιοτραβήγματα και το ευγενές του πράγματος, μόνο μες στα βιβλία.
Μια άλλη φορά θυμάμαι, κάποιον ιδιοκτήτη ενός εκ των κορυφαίων και πασίγνωστων νυχτερινών μαγαζιών, να μου διηγείται γλαφυρά όλες τις οργανωμένες σκοτεινές διαδικασίες, τις παρασκηνιακές, γύρω από τον μηχανισμό ανόδου αλλά και πτώσης δημοφιλών τραγουδιστών, όλα με ονόματα, ιστορίες βουτηγμένες μέσα στη διαστροφή, πασπαλισμένες σε άσπρη σκόνη. “Όλα είναι ένα ψέμα” μου είχε τότε πει και τώρα μου ήρθε στο μυαλό μία τυχαία συνάντηση που είχα με έναν πολύ γνωστό πολιτικό.
“Πρεζόνια, για μία καρέκλα βουλευτή και υπουργού”. Αυτή ήταν η φράση του, την μεταφέρω ατόφια από τη σχετική κουβέντα μας, παραδεχόμενος αυτός ευθέως πως βάζει μέσα και τον ίδιο του τον εαυτό ακόμα. Όταν τον είχα συναντήσει, είχε πραγματοποιήσει τότε πρόσφατα μία μεταγραφή προς ένα κόμμα όπου ιδεολογικά βρισκόταν στην άλλη άκρη του φάσματος σε σχέση με τον ίδιο. Μου μίλησε με άσχημα λόγια για αυτόν τον νέο του αρχηγό, ωστόσο όπως μου είπε, ήταν ο μόνος που τον δέχτηκε και έτσι είχε βρεθεί εκεί, λόγω… της εξάρτησης αυτής για μία καρέκλα. Βέβαια την άλλη μέρα τον είδα σε μία συνέντευξη τηλεοπτική και δήλωνε ότι το έκανε αυτό για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία “πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό, πέρα από ιδεολογίες”…
Σήψη, διαφθορά, υποκρισία παντού, σε όλες τις κλίμακες, από έναν άνθρωπο απλό μέχρι και επιστήμονα. Από το να κοροϊδέψει κάποιος έναν, μέχρι ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν θα σταθώ στο πρόσφατο θέμα της πανδημίας, οπού θεωρώ ότι δεν μάθαμε ποτέ το ποσοστό αλήθειας και ορθού και ο λόγος που δεν το κάνω είναι ότι υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο και ένα τετελεσμένο ιστορικά για να στηρίξει αυτό που λέω. Θα υπενθυμίσω λοιπόν τα ψευδή που είχαν διοχετευτεί στον τύπο της εποχής, γύρω από το τσιγάρο και το αν δύναται να προξενήσει καρκίνο αυτό στον άνθρωπο, τότε, εκείνες τις πολύ παλιές δεκαετίες. Μέρος της τότε ιατρικής κοινότητας έπαιξε δυστυχώς, μέσα στο παιχνίδι αυτό των πολυεθνικών.
Αυτός ήταν ένας μακρύς πρόλογος με μερικά απλά και πρόχειρα παραδείγματα, για να φτάσω και μέσα στον χώρο της Εκκλησίας.
Το τί έχουν ακούσει τα αυτιά μου και το τί μου έχει μεταφερθεί, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί. Σεξουαλικά σκάνδαλα και άλλες ιστορίες του κοινού ποινικού δικαίου, όλα εντός. Βέβαια όταν ζεις σε μία εποχή όπου μάλλον αποτελεί αυτή αρχή από τα έσχατα και όταν πάνω απ’ όλα έχεις διαχρονικά τα “ουαί υμίν” του Κυρίου μέσα στο Ευαγγέλιο, τότε μάλλον δεν θα έπρεπε καθόλου να εκπλαγείς.
Άραγε υπάρχει αυτό που λέμε “άνθρωπος υπεράνω υποψίας”; Θα έλεγα πως όχι. Θα έλεγα σχεδόν όχι. Άραγε είναι λυπηρό και απογοητευτικό αυτό ή μήπως απλά ανθρώπινο;
Η Ορθόδοξη Παράδοση ίσως να είναι η μόνη οπού δεν εκκολάπτει με την κλασική έννοια ηγέτες. Με μία ηγεσία διαμοιρασμένη, απέχει σίγουρα από τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας επάνω σε ένα και μόνο άτομο, είτε αυτό είναι ο Πάπας, είτε είναι κάποιος πεφωτισμένος ηγέτης μιας άλλης αίρεσης, είτε είναι ένας γκουρού της Ανατολής οπού τον περιφέρουνε σαν έναν Θεό επί της γης από ένα χωριό στο άλλο, είτε είναι ένας ακραίος ισλαμιστής που δίνει σήμα για κάποιον πόλεμο ιερό.
Δεν μας επιτρέπεται ως Ορθόδοξοι να έχουμε αρρωστημένη προσκόλληση με κάποιον.
Γύρω από το θέμα των ημερών, διάβασα παραλληλισμούς με τον Άγιο Νεκτάριο, διάβασα για επί σκοπού διώξεις, διάβασα για τα “ζήτω” όπου σε μια στιγμή γίνονται “ανάθεμα” και συνοψίζοντάς τα, κάποιες φορές, σαν σε κινηματογρφική ταινία, τα γεγονότα έρχονται απανωτά και κάποιος σε σύντομο χρονικό διάστημα καλείται να ανταπεξέλθει. Να ανταπεξέλθει σε γεγονότα οπού δεν είναι μόνο απότομα αλλά επιπροσθέτως οι μόνες διαθέσιμες οι εναλλακτικές, το μόνο αποτέλεσμα δείχνει να είναι “μαύρο ή άσπρο”. Ότι θα βγει από όλο αυτό, θα είναι μια κάποια αγιότητα ή διαφορετικά το σύρσιμό στο σκότος…
Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό… άλλωστε ο Θεός το επέτρεψε.
Έτσι κι αλλιώς, άνθρωπος υπεράνω υποψίας ανάμεσά μας δεν φαίνεται να υπάρχει κι η Βασιλεία των Ουρανών εγκυμονεί εκπλήξεις.
Μην σκάτε. Κατά την έξοδο, θα ψαχτούμε όλοι…

error: Content is protected !!
Scroll to Top