Πρόκειται για το πολιτικό διήγημα που άφησε το στίγμα του στους πνευματικούς κύκλους της εποχής του, που ξαφνιάζει ακόμη και σήμερα με την διαχρονική του ομοιότητα, έως και με τη σύγχρονη εποχή. Η λεπτή ειρωνεία, το σαρκαστικό χιούμορ του άγιου των ελληνικών γραμμάτων αλλά και η δυναμική παρέμβαση του απέναντι στην στείρα πολιτικοκοινωνική κατάσταση της πατρίδας μας, παράλληλα, συνθέτουν ένα έργο που πέρα από την υψηλή του λογοτεχνική αξία, αφήνει και πολύ έντονα στοιχεία λαογραφίας.
Το διήγημα που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Ακρόπολις, γράφτηκε το 1892 με φόντο τις εκλογές εκείνης της χρονιάς που έφεραν στην εξουσία τον Χαρίλαο Τρικούπη και έναν χρόνο πριν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και οι κάτοικοι ενός νησιού, της Σκιάθου, ζούνε στους έντονους ρυθμούς της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων βουλευτών που κάνουνε το παν για να εκλέγουν.
Μπορείτε να διαβάσετε το διήγημα από την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών (https://www.papadiamantis.net/) στο παρακάτω link:
Οἱ Χαλασοχώρηδες (1892)
erimitic