romaios- zannis-simvoulos-psixotherapeytis-keimeno5

Ρωμαίος Ζαννής, Σύμβουλος-Ψυχοθεραπευτής – Κείμενο 5

Προτού οικτίρεις την ζωή και την καταδικάσεις ως δύσκολη, σκληρή, αδυσώπητη κλπ προσπάθησε πρώτα να δοκιμάσεις νέους τρόπους να ζεις.
Υπόθεσε ότι κάθε πρωί που ξυπνάς είναι η γέννησή σου και κάθε βράδυ που ξαπλώνεις να κοιμηθείς, είναι η στιγμή που αφήνεις πίσω σου ότι έχεις ζήσει, ο θάνατός σου.
Με αυτόν τον τρόπο, έχεις την δυνατότητα να πειραματίζεσαι καθημερινά• πώς γεννιέσαι, πώς ζεις μέσα στην ημέρα και πώς πεθαίνεις.
Έτσι λοιπόν όταν ξυπνήσεις το πρωί, ξεκίνα διαφορετικά την ημέρα σου και την ζωή σου, με παιχνιδιάρικη διάθεση, σαν να ανακαλύπτεις μία καινούργια και ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Για παράδειγμα, δοκίμασε να κάνεις τις καθημερινές μηχανικές κινήσεις (πλύσιμο δοντιών, ετοιμασία πρωινού κλπ), έχοντας όλη σου την προσοχή, παρατηρώντας σχολαστικά καθετί που κάνεις, ώστε καμία δράση σου να μην γίνεται μηχανικά αλλά πλήρως συνειδητά. Όταν κινούμαστε μηχανικά και αφηρημένα, έρχεται στην επιφάνεια το υποσυνείδητό μας με τα βάρη του, κι ως εκ τούτου, είμαστε εκτεθειμένοι κι ευάλωτοι τόσο στα εξωτερικά ερεθίσματα, όσο και σε διεργασίες όπως αυτή της σκέψης. Αν όμως σε κάθε σου κίνηση βρίσκεσαι σε εγρήγορση και έχεις όλη σου την προσοχή σε ότι κάνεις, τότε ο νους σου δεν μπορεί να περιφέρεται στις συνήθεις αδολεσχείς σου σκέψεις κι έτσι προσηλώνεσαι στο τώρα, στο παρόν δηλαδή, που κρύβει πολλά και συγκλονιστικά μυστήρια.
Ο συμμαζεμένος και συγκεντρωμένος νους, καίτοι στριμώχνεται, ωστόσο, εξοικονομεί πολλή ενέργεια, την οποία καταξοδεύουν οι περιπλανώμενες σκέψεις. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι ο εγκέφαλος είναι το ανθρώπινο όργανο που ενώ ζυγίζει το 2% του ανθρώπινου οργανισμού, καταναλώνει όμως το 20% της ενέργειάς του!
Επίσης, μπορείς την στιγμή που φτιάχνεις το πρωινό σου, να προσπαθήσεις να θυμηθείς όλα εκείνα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και απαριθμώντας τα, να εκφράζεις μεγαλοφώνως τις ευχαριστίες σου. Αν θέλεις, στρέψε το πρόσωπό σου προς τον ουρανό ή όπου αλλού και εκφράσου αυθεντικά, λέγοντας πχ
«Ω ζωή (ή Θεέ ή φύλακα άγγελε μου ή ότι σε εκφράζει), σ’ ευχαριστώ που δεν έχω σωματικούς ή ψυχικούς πόνους σήμερα ή που είναι πιο ανεκτικοί από πριν, σ’ ευχαριστώ που υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που αγαπώ και με αγαπά, σ’ ευχαριστώ που είναι στο χέρι μου να μπορώ ανά πάσα στιγμή να αλλάζω και να διαμορφώνω την ζωή μου (ακόμα κι όταν λαθεμένα θεωρείς ότι δεν είναι στο χέρι σου), σ’ ευχαριστώ που ο δικός μου σταυρός είναι ελαφρύτερος από του διπλανού μου κ.ο.κ.». Η έκφραση της ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, σε σχετικά επιστημονικά πειράματα έδειξε, ότι ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της αδρεναλίνης και των λοιπών ορμονών του στρες, προσφέροντας ακόπως, αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις.
Ομοιοτρόπως, κάθε βράδυ, πριν από τον ύπνο, μπορείς να ανακεφαλαιώνεις τις σημαντικές στιγμές της ημέρας, χωρίς να κατακρίνεις τον εαυτό σου, βάζοντας σε τάξη σκέψεις και συναισθήματα. Και πριν κλείσεις τα μάτια σου, ευχαρίστησε και διάγραψε ό,τι κι αν σε απασχόλησε μέσα στην ημέρα, κάθε σκέψη και κάθε αίσθηση, ώστε να μην επωμίζεσαι τίποτε του χθες, στο αύριο της καινούργιας ημέρας που σε περιμένει. Να μπορείς και να θέλεις, κάθε πρωί να γεννιέσαι απ’ την αρχή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να κατανοήσουν ότι αυτές οι μικρές αλλαγές είναι που φέρνουν τα μεγάλα κατορθώματα. Διότι αγνοούν ότι ένα τόσο δα σπίρτο μπορεί να φωτίσει ολόκληρο σκοτεινό δωμάτιο..

error: Content is protected !!
Scroll to Top