Αγία Γουίνφρεϋ – Holywell Ουαλίας

– Ένας φίλος του erimitic στο Holywell της Ουαλίας –

Φίλος της σελίδας και κάτοικος Βρετανίας, κάθε χρόνο, ένα συγκεκριμένο Σάββατο μέσα στον Νοέμβριο, ετοιμάζοντας τον σάκο του τον ταξιδιωτικό, γνωρίζει πως έχει μια μακρινή μα όμορφη εκδρομή να πραγματοποιήσει.
Ο λόγος για το προσκύνημα της Αγίας Γουίνφρεϋ, Αγίας αναγνωρισμένης από την Ορθόδοξη Εκκλησία και δημοφιλέστερη Αγία της Ουαλίας.
Σαν αφετηρία του ο φίλος μας έχει το Preston, μια μικρή πόλη στη βόρεια Αγγλία και έχει να διανύσει μία απόσταση περίπου 100 χλμ, διαδοχικά με το τρένο και με το λεωφορείο.
“Το Preston έχει πολύ παλιά χριστιανική παράδοση, γι’ αυτό άλλωστε έχει και σαν θυραιό της πόλης έναν αμνό με έναν σταυρό” μας εξηγεί και συνεχιζει:
“Παλιότερα οι προσκυνητές εκτελούσανε όλη αυτή τη διαδρομή με τα πόδια σε μια πορεία προσκυνήματος πολύ δημοφιλούς. Αυτού του είδους την πολυήμερη μετακίνηση προς έναν τόπο θρησκευτικό, την ονομάζουν “pilgrimage”. Τα τελευταία χρόνια, πιάνει κι αναβιώνει.
Θυμάμαι και την περίπτωση μιας Γερμανίδας που είχα συναντήσει κάποτε έξω απ’ τη Λισσαβόνα, η οποία είχε επιλέξει μια κλασική κι αρχαία διαδρομή όπως κι αυτή, μέσα σε μονοπάτι, που κάποιες μέρες αργότερα θα την οδηγούσε με το καλό στη Santiago de Compostela και σε ένα προσκύνημα εκεί.
Εκείνη την ημέρα λοιπόν στη μικρή κωμόπολη Holywell της βόρειας Ουαλίας συγεντρώνονται Ορθόδοξοι ιερείς από διάφορες ενορίες της Αγγλίας, της Σκωτίας και φυσικά της Ουαλίας. Λειτουργούν με τη σειρά, τμηματικά το πρωί στον κυρίως ναό, ο οποίος βρίσκεται ένα επίπεδο επάνω από τον χώρο της πηγής, της μικρής “λίμνης” ας πούμε.
Η πηγή η οποία ειναι διαμορφωμένη στα πρότυπα αρχαίων ιαματικών λουτρών, κατά την παράδοση δημιουργήθηκε στο σημείο όπου η νεαρή Αγία αρνήθηκε την πρόταση γάμου από κάποιον πρίγκιπα όταν εκείνος εντυπωσιάστηκε από το φυσικό της κάλλος, με αποτέλεσμα να την αποκεφαλίσει, τυφλωμένος από οργή. Δημιουργήθηκε από το αίμα της.
Η Βρετανία ήταν από τα πρώτα μέρη που δέχθηκαν τον Χριστιανισμό. Υπάρχουν αναφορές για αρχαία προσκυνήματα, με ασκητές και αγίους.
Πάνω σε αυτά λοιπόν τα πρότυπα η Αγία Γουίνφρεϋ, στον 7ο αιώνα, αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή της στον Θεό, γοητευμένη από τον λόγο του Αγίου θείου της, ο οποίος κηρύττε το Ευαγγέλιο και είχε χτίσει έναν ναό στα κτήματα του πλούσιου και ευγενή πατέρα της.
Ημέρα γιορτής λοιπόν για την Ορθοδοξία στη Βρετανία τη μέρα εκείνη και μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία, προσφέρεται η ευκαιρία για τους Ορθόδοξους προσκυνητές, διαφόρων εθνικοτήτων να κάνουν ένα μικρό πικ νικ στον χώρο τον περιβάλλοντα γύρω από την εξωτερική λιμνούλα -η οποία συνδέεται με το μέσα της το τμήμα- ή πάνω στο γρασίδι.
Το μεσημέρι έρχεται η ώρα για την δέηση στο υπόγειο, στο καθεαυτό σημείο του μαρτυρίου, πλάι από την πηγή η οποία από τον πυθμένα της μπορείς να διακρίνεις εύκολα από το βάθος της να αναβλύζει το νερό.
Ο ιερέας, ραντίζει με αυτό το νερό τους προσκυνητές, κατόπιν πίνουν από αυτό ένας- ένας με τη σειρά από το Δισκοπότηρο και τελικώς ακολουθεί το πιο “σκληρό” αλλά και πιο ευλογημένο κομμάτι της ημέρας.
Μιλάμε για προχωρημένο φθινόπωρο και για τη Βρετανία. Άρα χρειάζονται τόλμη αρκετή, όσοι αποφασίσανε να βουτήξουνε στα παγωμένα της νερά”.
Ο φίλος της σελίδας, έχει να καταθέσει την εμπειρία του και πάνω σε αυτό: “Το νερό έχει σταθερή θερμοκρασία όλο τον χρόνο, όμως το νιώθω πάντοτε κρυστάλλινα παγωμένο. Βουτάω κάθε χρονιά. Το θεωρώ ευλογία να κολυμπήσω μέσα σε αυτή τη μικρή λίμνη, που κατά την παράδοση θα πρέπει να βουτήξεις τρεις φορές, βάζοντας και το κεφάλι κάτω από το νερό.
Στα πλάγια, έχει κάτι σαν μικρά παραβάν όπου μπορείς να αφαιρέσεις τα ρούχα σου εκεί και να προετοιμαστείς. Οι γυναίκες φοράνε κάτι μακριά λινά, λευκά φορέματα και εισέρχονται στα νερά της.
Αργότερα, όλο και κάποιες κοπέλες Ορθόδοξες από τη Ρωσία, τη Λιθουανία και από χώρες όμορες συνηθίζουν να κερνάνε κονιάκ όλους τους λουόμενους, ώστε να μετριάσει έτσι λίγο, την παγωμένη αίσθηση από τη χαμηλή θερμοκρασία”.
Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο μας που θέλησε να μοιραστεί αυτή του την εμπειρία, καθώς και για τις φωτογραφίες που επισύναψε, από μία Ορθοδοξία παγκόσμια που -μ’ όλες τις αμαρτίες της- σε πείσμα των καιρών, τολμά και βλέπει Ουρανό.

saint-winifred-holywell-wales1

saint-winifred-holywell-wales2

saint-winifred-holywell-wales3

saint-winifred-holywell-wales4

erimitic

error: Content is protected !!
Scroll to Top