Αν έχεις δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα είναι γιατί σκέφτεσαι πολύ και πολλά. Οι σκέψεις με την σειρά τους δημιουργούν τα δυσάρεστα συναισθήματα (συγκινήσεις) που αισθάνεσαι. Ακολούθως, τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκάλεσαν οι σκέψεις, πυροδοτούν νέες σκέψεις κι έτσι δημιουργείται αυτή η λούπα, δηλαδή ένας φαύλος κύκλος σκέψεων και συναισθημάτων – συναισθημάτων και σκέψεων που ξεκίνησαν από τις αρχικές σκέψεις. Αυτός ο μηχανισμός όταν πολυκαιρίζει, διαμορφώνει συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές – που είναι ανάλογες με το περιεχόμενο των σκέψεων – γίνονται τρόπος και στάση ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι στην συνέχεια διαμορφώνουν χαρακτήρα και τελικά γίνεται μία μόνιμη και σταθερή κατάσταση του Είναι σου, της ζωής σου. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις, έχεις φτιάξει μία φυλακή του νου, μία δίνη που σου ρουφάει κάθε ζωτική σου ενέργεια και σε αφήνει στο τέλος της ημέρας ένα άδειο δοχείο που συνεχώς γεμίζει απόβλητα και συγχρόνως αποβάλει ό,τι πολύτιμο σε αφορά. Τώρα, αν έχεις διαπιστώσει να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο και θελήσεις να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, θα σου προτείνω έναν περιληπτικό συνδυασμό, δοκιμασμένων τεχνικών της Ορθόδοξης παράδοσης, που μας παρέδωσαν οι Νηπτικοί Πατέρες και οι ερημίτες ασκητές και μοναχοί, αφιερώνοντας την ζωή τους στην εφαρμογή του Ευαγγελίου, του Λόγου του Κυρίου Ιησού Χριστού και της Αγιοπνευματικής ζωής των Αποστόλων Αυτού, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε ύψη Αγγελικά και Θεανθρωπικά.
Αρχικά, αν μπορείς, προσπάθησε να διευκολύνεις τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, ξεκινώντας σε ένα ήσυχο χώρο, με χαμηλό ή καθόλου φωτισμό, φροντίζοντας να μην ενοχληθείς από εξωτερικούς παράγοντες (τηλέφωνο, κουδούνι κλπ) . Κάθισε αναπαυτικά σε μία καρέκλα, πολυθρόνα ή καναπέ και ξεκίνησε να παρατηρείς τον εαυτό σου που σκέφτεται, σαν να είσαι ένα τρίτο πρόσωπο, και “βλέποντας” τις σκέψεις σου. Αυτή την τεχνική οι Πατέρες της Εκκλησίας την ονομάζουν “νήψη” (εξού και Νηπτικοί Πατέρες). Νήψη είναι η παρατήρηση του νου με προσοχή και εγρήγορση (γρηγορείτε και προσεύχεσθε – Μάτθ. 26:42) με σκοπό την περιφρούρηση του νου για την αποφυγή κάθε είδους λογισμών. Προσπάθησε να επαναφέρεις τον εαυτό σου στην κατάσταση παρατήρησης των σκέψεών σου όσες φορές κι αν παρασύρεσαι και αφαιρείσαι. Καθώς βλέπεις τις σκέψεις να έρχονται και να εναλλάσσονται, δοκίμασε να τις αφήνεις ελεύθερα να έρχονται και να φεύγουν,
χωρίς να τις αξιολογείς,
χωρίς να τις επικρίνεις,
χωρίς να κάνεις υποθέσεις.
Απλά “κοίταζέ” τις.
Ακολούθως, μπορείς να εισπνέεις αργά το “Κύριε Ιησού Χριστέ” (είτε ψιθυριστά, είτε νοητικά) και να εκπνέεις πιο αργά το “ελέησόν με” προσηλώνοντας την προσοχή σου εναλλάξ και ταυτόχρονα,
στις λέξεις,
στην αναπνοή σου και
στο σημείο της καρδιάς.
Αν δυσκολευτείς μην παραιτηθείς αμέσως. Να επιμείνεις τουλάχιστον για 3 λεπτά διότι τόσο χρόνο χρειάζεται για να αρχίσει η καρδιά να ησυχάζει, να πέφτουν οι έντονοι παλμοί, να εξισορροπείται η ψυχοσωματική σου κατάσταση και να μειώνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης και των υπολοίπων ορμονών του στρες. Αυτός ο συνδυασμός ασκήσεων σιγά σιγά θα γίνει περισσότερο πνευματική δραστηριότητα και λιγότερο τεχνική πρακτική. Οι Πατέρες επιμένουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μάθει σωστά ο άνθρωπος να προσεύχεται. Η νήψη προηγείται της προσευχής, υποστηρίζουν. Χρειάζεται όμως να γίνεται κάθε μέρα, μεθοδικά και απαραβίαστα και τότε – εκτός των άμεσων αποτελεσμάτων – αρχίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα (1-2 εβδομάδες) να αποδίδει τους εντυπωσιακούς καρπούς της!
Δοκίμασε το και για κάθε σου απορία μπορείς ελεύθερα να ρωτήσεις ό,τι θέλεις στα σχόλια. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έχει την λύση σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε δυσκολία, όσο αδύνατο κι αν φαίνεται.