0310-agios-dionisios-areopagitis

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και Δάμαρις – 3 Οκτωβρίου

– Κείμενο: ερημίτης –

Ο Παύλος κατεβαίνει άδοξα από το βήμα του Αρείου Πάγου με το κεφάλι κάτω, συνωστισμός, για λίγο σπρώχνει και σπρώχνεται με τον συγκεντρωμένο κόσμο. Η απογοήτευση απ’ τη μηδαμινή αποδοχή που έλαβε στην Αθήνα, κόβει τα γόνατα του. Γύρω του πηγαδάκια από τους σοφιστές, ειρωνικές ματιές.
Όμως εκείνο που είναι αόρατο στα μάτια των ανθρώπων, κάτω απ’ τη χάρη του Θεού ίσως ευδοκιμεί.
Ήταν ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης αλλά και η Δάμαρις στο ανώνυμο το πλήθος οι δύο οι μόνοι που πίστεψαν τα λόγια του Αποστόλου.
Και έστω και έτσι η Ορθοδοξία πια πάτησε στην Αθήνα.
Λίγα χρόνια νωρίτερα:
Κάποιοι Έλληνες ευρισκόμενοι στα Ιεροσόλυμα απευθύνθηκαν στον Μαθητή τον Φίλιππο, παρακαλώντας λέγοντας: “κύριε, θα θέλαμε να δούμε τον Ιησού”.
Αυτός με τον Ανδρέα μετέφεραν το αίτημα σε Εκείνον κι “ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων: “ Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του Ανθρώπου”.
(Κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο ΙΒ'(12) 19-36)
Κι εκεί αρχίσαν όλα.
Η εξελιγμένη φιλοσοφική σκέψη των Ελλήνων, όπου ήταν σε θέση να κατανοήσει και να αναλύσει έννοιες όπως “υπόσταση” και “ουσία” έσμιξε με την ανάγκη εξέλιξης της πίστης στον έναν μόνο Θεό, θέτοντας νέα όρια στα ήδη διευρυμένα, καθώς η έννοια της θέωσης δια μέσου στενής οδού και εν γένει της αντιστροφής των αξιών του κόσμου, ήρθαν και αποτέλεσαν τα νέα δεδομένα.
Ο Χριστός γεννήθηκε στο Ισραήλ διότι ίσως να ήταν πρόσφορο εκεί το είδος της κουλτούρας ώστε να κατανοηθεί το τί εστί “Υιός Θεού” που σε αντίθεση με την αρχαία Ελλάδα, πιθανότατα να είχε Εκείνος εκληφθεί σαν ένας ακόμη ημίθεος, σαν κάποιος γιος του Δία.
Όμως όλα πια είχαν ετοιμαστεί υπό την Πρόνοια Θεού και τα Ευαγγέλια εις την ελληνική, όπως τα περισσότερα κείμενα των Πατέρων, το Σύμβολο της Πίστεως, τα πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων.
Η φιλοσοφική σκέψη πια γίνεται θεολογία και βίωμα, οι πρόγονοι προσθέσανε θεόπνευστα ιδανικά στις ήδη αρετές τους.
Κι η Πίστη σε πλοιάριο με ελληνική σημαία παντού την ταξιδεύει.
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Άγιος Τίτος και ο Άγιος Ιερόθεος οι μόνοι αντιπρόσωποι έθνους στην κηδεία της Παναγίας και το Βυζάντιο αλλά κι η σύγχρονη Παράδοση κράτησαν, κρατάνε τον Χριστιανισμό όταν αυτός διολίσθησε στις Δυτικές αιρέσεις.
Η χώρα μας έχει την ευλογία να αποτελεί κέντρο πνευματικό, Ορθόδοξο και ας φανούμε αντάξιοι της ιεράς Παράδοσης, μιας και από τον Κύριο τον ίδιο άλλωστε προφητεύτηκε, πως τελικά πλαστήκαμε οι Έλληνες για να δοξολογούμε τον Θεό.

error: Content is protected !!
Scroll to Top