Τί έχει να μας διδάξει σήμερα…
Ιερά Μονή Κερνίτσας, στη Γορτυνία με τις επιβλητικές τοιχογραφίες της να διηγούνται βίους Αγίων και Μαρτύρων.
«Θεέ μου, κάνε να κολλήσω κι εγώ στο τοίχο» ευχήθηκε εκεί ένα πρωινό ο μικρός ορφανός Γιωργάκης από το διπλανό χωριό, τη Νυμφασία (τότε Γρανίτσα ακόμη) και όντως, μια από τις -μετέπειτα- σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της Πάτρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στις 16 Νοεμβρίου 2023 έφτασε η στιγμή να αγιοκαταταχτεί. Να αναγνωριστεί η αγιότητά του.
Κάθε αγιοκατάταξη και ένας παλμός σε μια Εκκλησία ζωντανή και ο -πλέον επίσημα- Άγιος Γερβάσιος, αυτή η γνήσια ασκητική, πατερική μορφή εισήλθε στη μοναχική ζωή μόλις δεκατριών ετών, μέχρι που τελικώς στη Μονή Γηροκομείου Πατρών εκάρη μοναχός.
Με κλίση προς τις θεολογικές σπουδές μαθήτευσε και στη Ριζάρειο Σχολή υπό την διεύθυνση του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως όπου και έγινε προστατευόμενός του.
Στρατιωτικός ιερέας ο Άγιος και παρασημοφορημένος στα 1912-13, όταν και διέκοψε τις σπουδές του ώστε να πάρει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Φορτωμένος με έναν βρεγμένο σάκο και λασπωμένος μέχρι τον λαιμό, σύμφωνα με μαρτυρίες, ακολουθούσε κι αυτός το στράτευμα, τους Εύζωνες, σε μία πορεία απελευθέρωσης ελληνικών εδαφών.
Παρόντας όμως και κατά την μικρασιατική καταστροφή, όπου και στάθηκε πατέρας των προσφύγων και αδερφός.
Στάθηκε πατέρας ελεήμων, αδερφός και εκφραστής του Ευαγγελίου για ολόκληρη την κοινωνία της Πάτρας, για την πνευματική ανύψωσή της, βρέθηκε ιδιαιτέρως κοντά στα παιδιά προετοιμάζοντας έτσι ένα καλύτερο αύριο την ίδια στιγμή που όλα συνηγορούσαν το αντίθετο και αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου η αγιοκατάταξή του, σήμερα, σε ένα παρόν δυστοπικό, μας δίνει αφορμή να αναλογιστούμε.
Ο νεος μας Άγιος, αθόρυβα είχε ασκητική ζωή όπου τον πήγε σε άλλα μέτρα, με προορατικό και θαυματουργικό χάρισμα, παράλληλα με την μεγάλη μόρφωσή του, χάρη στη συστηματική μελέτη. Εκείνο το άλλοτε μικρό ορφανό παιδί θέλησε να γίνει ένας άγιος όταν θα μεγαλώσει, σε αντίθεση με τα σημερινά παιδιά αλλά κι εμάς τους ίδιους που με τον τρόπο μας τα προτρέπουμε σε δαίμονα να μοιάσουν.
Όπως εξάλλου με έναν τέτοιο ομοιάζουμε συχνά, ακόμη και εμείς…
Ο Άγιος με το παράδειγμά του, δείχνει ότι το να ζεις ως άνθρωπος του Θεού, δεν προϋποθέτει άρνηση συνολικά της κοινωνίας, μα εστιάζοντας επάνω στα όποια καλά σημεία της κατόπιν με το προσωπικό σου στίγμα, εσύ να τα διανθίσεις. Απ’ το υστέρημά σου.
Μετά τη ζωή. Μετά τη ζωή οι πιστοί φώναζαν «Άγιος… Άγιος…» κατά τη νεκρώσιμη του τελετή. Μετά τη ζωή και σχεδόν 60 χρόνια από την κοίμησή του, στη λαϊκή συνείδηση αναγνωρίζεται ότι ακόμη ζει. Ότι θαυματουργεί.
Ο Άγιος Γερβάσιος στην εκπνοή του 2023 έρχεται κοιτώντας σε στα μάτια, προσωπικά σε εσένα να απευθυνθεί. Ένας παλμός ακόμη σε μία Ορθοδοξία ζωντανή.
Η μνήμη του θα τιμάται στις 30 Ιουνίου εκάστου έτους.
erimitic