3agioi-eksoristoi-stin-erimo

Τρεις άγιοι εξόριστοι στην έρημο

Όπως γνωρίζουμε η παραδοσιακή εορτή των τριών Ιεραρχών, οι οποίοι φυσικά είναι διαχρονικοί προστάτες της Εκπαίδευσης και των Γραμμάτων, έπαψε στην εποχή μας να θεωρείται ως μία ημέρα τιμής και αργίας στα σχολεία μας από την Πολιτεία, η οποία προφανέστατα θέτει πια νεωτεριστικές προτεραιότητες για να πετύχει τον φωτισμό των νέων γενεών.
Αν ο χρυσός αιώνας της Εκκλησίας όπως χαρακτηρίζεται ο 4ος αιώνας μ.Χ. όπου έζησαν οι τρεις αυτοί σπουδαίοι Πατέρες έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τον αντίστοιχο δικό μας, ο οποίος ηθικά παρά την λάμψη του είναι ντενεκεδένιος, οφείλεται στο ότι διαφέρει αισθητά στα παρακάτω λεπτά σημεία, επιγραμματικά και έτσι εξηγούνται οι λόγοι όπου οι τρεις αυτοί ιεράρχες στην έρημο πια εκ νέου εξορίστηκαν από την Πολιτεία:

Οι τρεις άγιοι είχαν κοινό χαρακτηριστικό την ευρυμάθεια τους, τις σπουδές επάνω στα ελληνικά Γράμματα. Στην ελληνική εκπαίδευση αντιθέτως αφαιρέθηκε το μάθημα των αρχαίων ελληνικών, το πολυτονικό σύστημα, σπουδαία κείμενα έχουν επίσης αφαιρεθεί, καθώς και η ελληνική ιστορία διδάσκεται λειψή και απογυμνωμένη από ηρωικά και πολιτιστικά στοιχεία. Οι άγιοι είχαν σε ασύγκριτο βαθμό μεγαλύτερη παιδεία και μόρφωση -τόσους αιώνες πιο νωρίς και με τόσα μέσα λιγότερα- απ’ ότι ο καλύτερος σημερινός και αριστούχος μαθητής.

Οι τρεις άγιοι ήταν εξόχως ελεήμονες προς τον συνάνθρωπο. Στις σημερινές αίθουσες ο ναρκισσισμός αντανακλάει σε οθόνες κινητών, αποτυπώνεται στην πιο ωραία selfie και αυτή είναι η καλύτερη εκδοχή καθώς η νεολαία δίχως καλλιέργεια ψυχής και δίχως σκοπό και όραμα έχει πια αγριέψει και είναι επιθετική. Ακόμη και στις σχέσεις τις διαπροσωπικές και τις συντροφικές -με την τόση αχαλίνωτη πια ήδη από τα σχολεία σεξουαλική απελευθέρωση- πλέον ο κάθε έφηβος από τον άλλον πανεύκολα αναλώνεται και εργαλειοποιείται.

Στους τρεις αγίους δόθηκαν σπουδαία αξιώματα οι οποίοι τα αξιοποίησαν υποδειγματικά. Αξιώματα που δεν τα επιδίωξαν σε αντίθεση με το σήμερα όπου η παιδεία έχει προσανατολιστεί πρωτίστως στον στόχο της επαγγελματικής και οικονομικής καταξίωσης και η γενικότερη γνώση ως αξία φαντάζει αναχρονιστική.
Με τα χρήματα να τα έχουν διαθέσει στους αναξιοπαθούντες, οι άγιοι με γνώμονα το δίκαιο δεν δίστασαν από τις θέσεις όπου κατείχαν να συγκρουστούν με την κοσμική εξουσία. Σήμερα οι νέοι επαναλαμβάνουνε και αναμασούν τα ίδια μοντέρνα κλισέ συνθήματα γύρω από θέματα κοινωνικοπολιτικά όπου ακούει κάποιος καθημερινά ήδη στην τηλεόραση και στα δελτία ειδήσεων και όπου κατ’ επέκταση υπαγορεύονται από τις κυβερνήσεις και από το σύστημα βεβαίως όπου αυτές εξυπηρετούν.

Οι τρεις άγιοι βεβαίως είχανε πίστη και Θεό όπου με κόπο και αγώνα έλαβαν τις ενέργειές Του μέσα τους, ενώ κάποιους αιώνες αργότερα, στο σήμερα, οι άνθρωποι κατέληξαν στο προοδευτικό συμπέρασμα ότι αυτή η τελειότητα δεν έχει από πίσω κάποιον Νοήμονα Δημιουργό. Τα είδωλα της life style πια ξεχειλίζουν από πνευματικότητα στα μάτια των μαθητών και η καθημερινότητα ορίζεται από τις θέσεις του Κρόνου, του Άρη και άλλων πλανητών.

Και δύο σύντομες διαπιστώσεις:
Η νέα γενιά αυτή, από εμάς έχει γαλουγηθεί.
Οι τρεις άγιοι στην πράξη δεν εκδιώχθηκαν, μα μοναχοί τους, από καιρό, στην έρημο έχουν αυτοεξοριστεί.

ΕΡ.ΙΜ.Ι.Τ.ΙC.

error: Content is protected !!
Scroll to Top