panagia-tou-vladimir

Η Παναγία του Βλαντιμίρ.

Αριστούργημα της βυζαντινής αγιογραφίας, η εικόνα η οποία λέγεται κατά την παράδοση πως είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, προσφέρθηκε ως γαμήλιο δώρο το 1131 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωάννη Θ’ προς τον πρίγκιπα Γιούρι Βλαντιμίροβιτς και μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο. Από εκεί, η εικόνα μεταφέρεται στην πόλη Βλαντιμίρ όπου και παραμένει για τους επόμενους τρεις αιώνες, για να μεταφερθεί τελικά στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο, όπου μπροστά της ανακηρύσσονταν οι πατριάρχες και στέφονταν οι Τσάροι.
Αποτελεί ίσως την πιο διάσημη, αγαπητή αλλά και θαυματουργή εικόνα του ρωσικού λαού με άμετρητες αναφορές, ενώ συνδέεται με τις απαρχές του, αφού της αποδίδεται μεταξύ άλλων και η σωτηρία της Μόσχας από την βέβαιη εισβολή των Τατάρων στις όχθες το ποταμού Ούγκρα το 1480 μ. Χ. σηματοδοτώντας την ανάδειξη του ρωσικού ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους. Μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο της αποδίδονται τιμές στις 3/6, στις 23/6 για την απελευθέρωση τη Μόσχας (1480) και στις 26/8 για τη σωτηρία του ρωσικού λαού από την εισβολή του Ταμερλάνου (1395).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ρώσικη μίνι ταινία κινουμένων σχεδίων “Η Προστάτις” με ελληνικούς υπότιτλους, όπου εξιστορεί τα γεγονότα της ταταρικής εισβολής και τον θαυματουργό ρόλο της εικόνας, κάτω από την μυθοπλαστική αφήγηση του γέροντα Συμεών, υπηρέτη τότε του νεαρού πρίγκιπα Μιχαήλ, εδώ:
Ἡ Προστάτις (Ἕνα Θαῦμα τῆς Παναγίας τοῦ Βλαντιμὶρ)

error: Content is protected !!
Scroll to Top