Ένα Νησί – Μία Γιορτή
Ο ER.IM.I.T.IC. ως γέννημα της Λήμνου, γιορτάζει και τιμάει ιδιαιτέρως τον Άγιο Σώζων, Πολιούχο και Προστάτη Λήμνου, σε αυτήν την ξεχωριστή, για εμάς, ημέρα.
Ένα ξωκλήσι του Αγίου Σώζοντα, απόμερο, σε κάποια νοτιοανατολική άκρη του νησιού, στάθηκε ως ελπίδα και ως σημείο αναφοράς για τους Λημνιούς τους ναυτικούς που το έβλεπαν από πολύ μακριά, κάθε που σάλπαραν για την Πόλη, την Σμύρνη ή ως την Μαύρη Θάλασσα και προς τα Δαρδανέλλια. Έτσι πηγαία απ’ την ψυχή, ο Άγιος καλέστηκε και ήρθε για να μείνει.
Το «Άγιε Σώζο σώσε μας!» έγινε πια μία φράση προσφιλής κι αυτός με την σειρά του άπλωνε στα νερά την κάπα του και την μετέτρεπε ευθύς σε βάρκα σωτηρίας.
Όμως πριν από αυτό το κάλεσμα, ήταν ο ίδιος ο Άγιος που επέλεξε το νησί.
Κατά τη βυζαντινή περίοδο, προστάτης της Λήμνου ήταν ο Άγιος Αλέξανδρος, του οποίου το λείψανο φυλασσόταν στο νησί έως το 1308, ωστόσο εκείνο εκλάπη σε μία επιδρομή για να μεταφερθεί στη Βενετία. Εν συνεχεία στην ταραγμένη εκείνη και μακρά περίοδο της ενετοκρατίας και έπειτα της τουρκοκρατίας, η μνημόνευση προς τον Άγιο Αλέξανδρο είχε ατονήσει αρκετά. Και ήταν εκείνο το χρονικό σημείο ακριβώς, όπου ο Άγιος αποφάσισε να γίνει ο νέος πολιούχος Λήμνου.
Μια παλαιά εικόνα του όπου τυχαία βρήκε ένας χωρικός, πλάι σε ένα αγίασμα όπου ανάβλυζε γλυκό νερό, δίπλα απ’ τη θάλασσα ακριβώς, στο έρημο ακρωτήρι, ευλαβικά αφού την ασπάστηκε, έπειτα την μετέφερε στο διπλανό χωριό. Εκείνη όμως ξαναβρέθηκε με τρόπο θαυματουργικό στην αρχική της θέση αυτή, το άλλο το πρωί.
Μία κατάσταση επαναλαμβανόμενη, μέχρι που τελικά ο Άγιος Σώζον παρουσιάστηκε σε έναν ευσεβή βοσκό και του εξέφρασε την θέληση να κατασκευαστεί ναός σε εκείνο το ακρωτήρι.
Ο Άγιος Σώζων έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. με καταγωγή από την Μικρασία, υπήρξε ένας πράος και ταπεινός βοσκός, ενώ μπροστά σε άσχημες συμπεριφορές συνήθιζε να παραμένει εγκρατής λέγοντας ότι δεν θέλει να γίνει χειρότερος από τα πρόβατα τα οποία έβοσκε.
Κάποτε έσπασε ένα χρυσό άγαλμα, μοίρασε τα έσοδα από εκείνο στους φτωχούς, πήρε όλη την ευθύνη επάνω του εμφανιζόμενος οικειοθελώς μπροστά από τον Έπαρχο και τελικώς μαρτύρησε φρικτά για την Ορθόδοξη την Πίστη.
erimitic