Φωτιστής των Ρώσων αλλά και σιδεροδέσμιος αυτών, λόγω κατασυκοφάντησης του από εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους, επί 23 χρόνια.
Από την Άρτα και από το Βατοπαίδι του Αγίου Όρους εν συνεχεία, ο Άγιος Μάξιμος λόγω της λαμπρής του μόρφωσης αλλά και της μεγάλης του άσκησης, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για να σταλεί στην Ρωσία, μετά από παράκληση του τσάρου της, Βασιλείου Ιβάνοβιτς, στα 1516 μ.Χ., ώστε να μεταφράσει εκκλησιαστικά κείμενα στα ρωσικά καθώς και να απαλλάξει τη χώρα από κακοδοξίες, αρνητικές δυτικές επιρροές κι αυτά σε μια περίοδο μεγάλης πνευματικής της παρακμής.
Ο “Μαξίμ Γκρέκ” πλέον, παρ’ ότι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις εκεί επιφανείς πνευματικές προσωπικότητες, τελικώς βρίσκεται σε δυσμένεια και πέφτει θύμα συκοφαντίας. Βίωσε την απόλυτη σκληρότητα μέσα στη φυλακή.
Το 1988 αγιοκατατάχτηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και από τη Ρωσική Εκκλησία.
Είναι από τους αγαπημένους αγίους σήμερα του ρωσικού λαού, ενώ έχουν αναφερθεί και θαυμαστά σημεία που αποδίδονται σε αυτόν.
Άφησε πίσω του μεγάλο πνευματικό έργο.
“Αυτά τα μαύρα κουρέλια, ψυχή μου, αποτελούν την εικόνα του θρήνου και της νεκρώσεως, η οποία αφορά εμάς πού επιλέξαμε να θεωρούμε τον εαυτό μας πάντοτε νεκρωμένο εκουσίως για την παρούσα ζωή. Η νέκρωση αυτή συνίσταται στο να μισούμε πάντοτε ολόψυχα κάθε σαρκική ηδονή και κάθε επίγεια δόξα και να ζούμε αφιλοκερδώς και όσια, αποκτώντας τα αναγκαία από την δουλειά μας και θεωρώντας την ένδεια ως μεγάλο πλούτο”.
Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
erimitic