agios-ioannis-o-xrysostomos

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης – 13 Νοεμβρίου

Με λόγο από χρυσάφι, ο ευφυέστατος Φωστήρας της Πίστης της Ορθόδοξης, ο Ασκητής, ο Δίκαιος, ο Καυστικός απέναντι στην κάθε εξουσία, ο στοργικός Πατέρας μας, ο Διώκτης των δαιμόνων.
“Όταν κάνεις τον σταυρό σου, γέμιζε το μέτωπό σου με πολλή παρρησία και ελευθέρωσε την ψυχή σου από τα πάθη. Οπωσδήποτε δε, γνωρίζετε ποια είναι εκείνα που παρέχουν ελευθερία. Γι’ αυτό και ο Παύλος για να μας οδηγήσει σε αυτό, δηλαδή στην πρέπουσα για εμάς ελευθερία, έτσι μας οδηγεί, υπενθυμίζει σε εμάς τον Σταυρό και το δεσποτικό Αίμα. Διότι λέει: « Έχετε αγορασθεί έναντι μεγάλης τιμής, μη γίνεσθε δούλοι ανθρώπων». Σκέψου λέει, το τίμημα που κατεβλήθη για εσένα και τότε σε κανέναν από τους ανθρώπους δεν θα γίνεις δούλος. Λέγοντας τιμή εννοεί τον Σταυρό.
Ούτε βέβαια πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας απλά με τα δάχτυλά μας, αλλά προηγουμένως δια της προαιρέσεως και με πολλή πίστη. Εάν λοιπόν κατ’ αυτόν τον τρόπο κάνεις τον σταυρό σου στο πρόσωπό σου, κανείς από τους ακάθαρτους δαίμονες δεν θα μπορεί να σταθεί κοντά σου βλέποντας τη μάχαιρα με την οποία πληγώθηκε, βλέποντας το ξίφος με το οποίο δέχτηκε την θανατηφόρα πληγή”.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

error: Content is protected !!
Scroll to Top