agios-nikolaos

Πώς έδειχνε ο Άγιος Νικόλαος;

5 Μαΐου 1953 και στα πλαίσια εκτεταμένων τεχνικών εργασιών ο τάφος του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας ανοίγεται για πρώτη φορά μετά από το 1089 όπου και είχαν ενταφιαστεί τα λείψανα του Αγίου από τον Πάπα Ουρβανό Β’.
Ο καθηγητής ανθρώπινης ανατομίας Luigi Martino, από το τοπικό Πανεπιστήμιο, προσλαμβάνεται για μια επιστημονική εξέταση των εύθραυστων οστών του Αγίου Νικολάου.
Οι λεπτομερείς μετρήσεις του που ακολούθησαν μαζί με την ομάδα του, έδειξαν συνοπτικά:
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν μετρίου αναστήματος 1,67μ. και λεπτής ως μέσης κατασκευής.
Το μέτωπο του ήταν πλατύ, οι κόγχες των ματιών αρκετά μεγάλες και η μύτη μεσαίου μεγέθους. Τα κοίλα ζυγωματικά προεξείχαν ελαφρά. Τα δόντια ήταν γερά με ενδείξεις αρχικής τερηδόνας που αποδεικνύει ότι ήταν κυρίως χορτοφάγος.
Ο σκελετός παρουσίαζε στοιχεία ταλαιπωρίας λόγω της διαμονής του σε υγρές και ανθυγιεινές φυλακές, ενώ υπέφερε από σοβαρή χρόνια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.
Ο Luigi Martino χρησιμοποίησε τις πολυάριθμες φωτογραφίες του κρανίου από διάφορες οπτικές γωνίες και προχώρησε σε ιχνογραφική ανάπλαση της μορφής του Αγίου Νικολάου, με τη μέθοδο της υπερσκελετικής σχεδίασης των μαλακών μερών της κεφαλής του.
Στα νεότερα χρόνια, ανθρωπολόγοι με τη συνδρομή της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας προσπάθησαν να αποδώσουν το πρόσωπο του Αγίου πατώντας επάνω στα διαθέσιμα δεδομένα αλλά και στα σχέδια και τις μετρήσεις του Luigi Martino.
Μία πολύ καλή προσπάθεια και ίσως μεγάλης ακρίβειας έγινε από την Image Foundry, μια ινδική εταιρεία που συνεργάζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και ακτίνες Χ για να δημιουργήσει την εικόνα του.
Ωστόσο, αυτή η αναπαράσταση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μη ρεαλιστική, όχι τόσο ανατομικά, όσο στο ότι στάθηκε αδύναμη να αποτυπώσει την ζωντάνια του Αγίου στην έκφρασή του. Έτσι, Ρώσοι επιστήμονες εκμεταλλευόμενοι τα επιστημονικά αποτελέσματα των Βρετανών, πρόσθεσαν μια οπτική ανακατασκευή, συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών του χαρακτηριστικών.
Το τελικό αποτέλεσμα (βλέπε εικόνα) ποτέ δεν θα μάθουμε βεβαίως εάν όντως συμπίπτει στην πραγματικότητα με την μορφή του, όμως είναι γεγονός πως ομοιάζει στον τρόπο που απεικονίζεται ο Άγιος, σε αρκετές αγιογραφίες.
Σε κάθε περίπτωση, πλήθος ανθρώπων με επιστημονική κατάρτιση εργάστηκαν, προσφέροντας μας διάφορες εκδοχές περί της εξωτερικής εμφάνισής του, αλλά όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα, ενώ η επιστήμη σε “φτάνει κάπου”, η Πίστη όμως πάντοτε έρχεται και σε απογειώνει. Η αποτύπωση δηλαδή των σπάνιων εσωτερικών, πνευματικών χαρακτηριστικών του Μικρασιάτη αυτού Αγίου μας, έτσι όπως τα γνωρίζουμε από τους Συναξαριστές και η αφομοίωση τους από εμάς διαμέσου πνευματικού αγώνα, είναι τα καίρια σημεία όπου σε πάνε σε άλλα μέτρα.
Αυτή την έντονη πνευματικότητα ενός εκ των κορυφαίων Ορθόδοξων Πατέρων, ενός ανθρώπου του Θεού.

ΕΡ.ΙΜ.Ι.Τ.ΙC.

error: Content is protected !!
Scroll to Top