– Κείμενο: Ρωμαίος Ζαννής (σύμβουλος- ψυχοθεραπευτής) & ερημίτης –
Ερημίτης: Αυτό που τόσα χρονιά γνώριζα για την Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, αυτό που είχα ακούσει, είναι ότι πριν ξεκινήσει αυτή να ακολουθεί τον Ιησού, της έβγαλε ο Κύριος επτά ακάθαρτα πνεύματα.
Ποτέ δεν είχα δώσει βάση, παρά υπήρχε από μεριάς μου απλά, εκείνη η διαπίστωση η αποκρουστική ότι συμβαίνει και αυτό σ’ όλο και κάποιον άνθρωπο σε ακραίες περιπτώσεις.
Ύστερα ήρθε η έρημος. Η δική μου η έρημος και κάθε που σφόδρα φύσαγε στην άγονη την άμμο, κάθε που η νύχτα πρόσφερε το πιο βαθύ της μαύρο, αυτές τις ώρες ειδικά ένιωθα “παρουσίες”.
Συναίσθημα αβάσταχτο, διότι όταν εκείνη κάλμαρε μετά, όταν πάλι γεννιότανε το πρώτο φως της μέρας… εγώ αναρωτιόμουνα εάν τις οντότητες αυτές τις έφερνε η έρημος ή αν… υπάρχουνε εντός μου.
Ναι, επτά πνεύματα ζούνε μέσα μου… και δεν είμαι βέβαιος άμα τρομάζω περισσότερο ή αν με παρηγορεί αυτό που διαπιστώνω, ότι επτά πνεύματα ακάθαρτα ζουν σε κάθε άνθρωπο, μέσα. Πνεύματα που συνεπώς, μάλλον είναι κι εντός σου…
Μετά άνοιξα τα κείμενα που είχε σκεπάσει η άμμος. Θέλησα να τα αναγνωρίσω. Βρήκα: “πνεύμα αφοβίας Θεού, ασυνεσίας, αγνωσίας, ψεύδους, κενοδοξίας, επάρσεως και κάλλους”.
Κατόπιν τούτου, θέλησα να μάθω περισσότερα για την ασθένεια μου και φυσικά θεώρησα ότι αυτός που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις, ήτανε πιθανότατα ο Ρωμαίος ο φίλος μου ο καλός.
Και ήρθε εκείνη η μέρα κι ήταν ηλιοβασίλεμα κι ερχότανε το σκότος, όταν εκείνος και εγώ στην έρημο σμίξαμε ξανά κι άρχισε να μιλάει…
Ρωμαίος: Ω! Φιλαράκο μου έθιξες θέμα μυστήριο, πολλούς τρομάζει, είναι όμως κι ελκυστικό. Ας προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε…
Εν πρώτοις, θα ξεκινήσω με τον συλλογισμό ότι η απορία σου έχει τρεις βασικές παραμέτρους, τα πνευματικά όντα ή πνεύματα (δαίμονες), τον άνθρωπο και τον αριθμό “7”.
Ο αριθμός 7 δεν είναι ένας τυχαίος αριθμός. Ήταν από την αρχαιότητα ένας πολύ σεβαστός αριθμός. Γι αυτό και ονομάστηκε επτά (Σεπτά – σεπτός = σεβαστός). Ο Κύριος Ιησούς Χριστός τον χρησιμοποιεί πολύ στην Κ. Διαθήκη (όπως και στην Παλαιά Διαθήκη πχ η Δημιουργία του κόσμου σε 7 ημέρες) και κυρίως στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (7 Εκκλησίες, 7 χρυσές λυχνίες, 7 Άγγελοι και 7 αστέρες). Επισης, το ότι ο Κύριος Ιησούς αναφέρει 77 φορές το 7 και μάλιστα ως προς την μεταξύ μας συγχώρεση, εμφανώς παραπέμπει στις 7 αμαρτίες – πάθη – αδυναμίες, που έχουμε ως άνθρωποι και τις οποίες ονομάζουν οι Πατέρες και Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φαίνεται λοιπόν να σχετίζεται με 7 σημεία – ενεργειακά κέντρα του σώματος που ελέγχουν ολόκληρο το σώμα, την περιγραφή των οποίων συναντάμε σε όλους τους ανεπτυγμένους πολιτισμούς, πχ τα 7 τσάκρας των Ινδουιστών, οι μεσημβρινοί στους Κινέζους, τα ενεργειακά κέντρα στο έργο “Τίμαιος” του Πλάτωνα κ.α.
Σε όλες δε τις περιπτώσεις θεωρείται ότι σε αυτά τα σημεία – κέντρα γίνεται σύνδεση μεταξύ ορατού και αοράτου κόσμου ή υλικού και πνευματικού, γι αυτό και θεωρείται ότι μπορούν να κατάληφθούν από τα 7 πονηρότερα δαιμόνια των αντίστοιχων παθών, ώστε να ελέγχουν ολόκληρη την ψυχοσωματική υπόσταση του ανθρώπου.
Στους Νηπτικούς Πατέρες, που είναι και οι πιο αξιόπιστοι, διότι με την Θεία Χάρη (δλδ το Άγιον Πνεύμα) είναι οι μόνοι που υπερβαίνουν την πλάνη που δημιουργεί – δια της φαντασίας – το πονηρό πνεύμα και είχαν το χάρισμα να βλέπουν τα μη ορατά, βλέπουμε όπως προείπαμε να συμβαίνει μία παρόμοια προσέγγιση σε σχέση με τις βασικές 7 αμαρτίες – πάθη αλλά επίσης και τις 7 αντίστοιχες αρετές – κλίσεις – χαρίσματα του Πνεύματος. Για παράδειγμα το κέντρο που οι ινδουιστές ονομάζουν ηλιακό πλέγμα και αντιστοιχεί στο 3ο τσάκρα, στους δε Κινέζους και τον Πλάτωνα σχετίζεται με την Γαστέρα (η Γαστήρ), οι Πατέρες με παρόμοιο τρόπο αναφέρονται στην γαστριμαργία που είναι πρόξενος συγκεκριμένων παθών (δλδ όχι μόνο της γαστριμαργίας αλλά και της πορνείας,του θυμού κ.α.). Έχουμε δηλαδή και υποδιαιρέσεις των 7 αλλά και, όπως οι Αρχαίοι Έλληνες, έτσι και οι Πατέρες, συνοψίζουν τα 7 παραπάνω σε 3 μέρη της ψυχής, το κατώτερο επιθυμητικόν, το μέσον θυμοειδές και το ανώτερο λογιστικόν. Και τελικώς, οι Πατέρες (αλλά και όλοι οι άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί με κάποιες όμως παρερμηνείες ή ελλείψεις σε αρχαία κείμενα ή και εσκεμμένα λάθη… ) καταλήγουν στο ένα και σημαντικότερο όλων των κέντρων, την καρδιά. Τόσο στην Παλαιά Διαθήκη, όσο και στην Κ. Διαθήκη αλλά και στα συγγράμματα των Πατέρων όλες οι αναφορές για το κέντρο που εστιάζεται και αφορμάται η ουσία και οι ενεργειακές δυνάμεις της ψυχής, η νοητική, η θεληματική και ο ενδιάθετος λόγος, είναι αυτό της καρδιάς. Αυτήν αναφέρει και ο Κύριος Ιησούς και ο Απ. Παύλος ως σημείο δράσης του Αγίου Πνεύματος αφού πρώτα καθαρθεί. Και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η κάθαρση της καρδιάς όταν ο Κύριος είπε ότι οι καθαροί στην καρδιά θα δουν τον Θεό! Αυτό υπερτονίζουν και όλοι, μα όλοι οι Πατέρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Βασιλιάς που ρυθμίζει τον εγκέφαλο και όλα τα υπόλοιπα κέντρα είναι η Καρδιά. Η αφύπνιση της φυσικής καρδιάς οδηγεί μέχρι την βαθεία καρδία, όπου ρυθμίζουν αρμονικά το φυσικό σώμα, έως τον έσω άνθρωπο της ψυχής. Γι αυτό και η προσευχή χωρίζεται σε εξελισσόμενες φάσεις, την προφορική, την νοητική, το κατέβασμα του νου στην καρδιά (δηλαδή τη νοερο-καρδιακή προσευχή), έπειτα την αμιγώς καρδιακή και τελικώς την αυτενεργούμενη καρδιακή προσευχή όπου ο νους κάνει τις άλλες εργασίες του (διαβάζει, ψάλλει, μαγειρεύει κλπ), ενώ η καρδιά του προσεύχεται μόνη της ημέρα και νύχτα. Ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου! Αυτό σημαίνει το ψαλμικό “εγώ καθεύδω (αναπαύομαι) και η καρδία μου αγρυπνεί”!
Μάλιστα, οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις των περασμένων δεκαετιών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Την δεκαετία του ’90 ανακαλύφθηκαν στην καρδιά 40 χιλιάδες εγκεφαλικοί νευρώνες, με ένα brain-like νευρωνικό δίκτυο που καθιστά την καρδιά να έχει τον δικό της ανεξάρτητο εγκέφαλο κι επίσης δική της ανεξάρτητη επεξεργαστική – κριτική ικανότητα, δική της μνήμη (!), σκέψεις κλπ. Αρκεί να αναφερθεί, ότι σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης, έχει αποδειχθεί ο λήπτης μίας καρδιάς, να αποκτά ικανότητες του δότη (ικανότητες επιστημονικές, καλλιτεχνικές, συναισθηματικές κλπ), με κορυφαίο καταγεγραμμένο περιστατικό μία κοπέλα λήπτης, να βλέπει σε όνειρα – εφιάλτες τον άγνωστο δολοφόνο της αποθανούσας δότριας, γεγονός που οδήγησε να βρεθεί και συλληφθεί ο δολοφόνος!
Επιπλέον, η καρδιά αποτελεί ορμονικό ρυθμιστικό παράγοντα πράγμα που σημαίνει, ότι η υγεία ψυχής και σώματος εξαρτάται πράγματι από την ειρηνική καρδιά. Ως εκ τούτου το να ισχυριζόμαστε σήμερα ότι η καρδιά είναι μόνο μία αντλία αίματος και ότι μπορεί να αντικατασταθεί με μία τεχνητή υδραυλική αντλία, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Βέβαια, αν κρίνουμε από τα τελευταία γεγονότα στο θέμα της διαχείρισης του ιού και των σπασμωδικών κινήσεων – καθαρά εξυπηρέτησης οικον. συμφερόντων εις βάρος του πληθυσμού του πλανήτη – τα συμπεράσματα είναι πλήρως απογοητευτικά. Αν λάβουμε υπόψη μάλιστα κάποιες θεωρίες συνωμοσίας ίσως να ανησυχήσουμε κιόλας! Αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε σε κάποια άλλη μεταξύ μας συζήτηση εκλεκτέ μου φίλε ερημίτη!
Εν κατακλείδι, το 7 και υποδιαιρείται σε περισσότερα πάθη – δαιμόνια και συνοψίζεται σε 3 (επιθυμητικόν, θυμοειδές, λογιστικόν), τα 3 σε 2 (διανοητική και καρδιακή νοημοσύνη) και τελικά σε 1 και το αυτό Βασιλικόν όργανον της καρδιάς!
erimitic