Από την Ελλάδα, τo εξαιρετικό και πολυβραβευμένο διεθνώς 10λεπτο φιλμάκι animation σε σκηνοθεσία της Έφης Παππά «My Stuffed Granny», φτιαγμένο με την τεχνική του stop-motion, αφηγείται την ιστορία της μικρής Σοφίας κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας.
Η μικρή Σοφία ζει με τον μπαμπά της και την γκρινιάρα γιαγιά της που αγαπά πάρα πολύ σε ένα παλιό κτήριο. Ο μπαμπάς της μικρής Σοφίας είναι άνεργος και το μόνο εισόδημα που έχουν για να συντηρούνται είναι η πενιχρή σύνταξη της γιαγιάς (200 ευρώ) που λαμβάνει από το ταμείο της κάθε πρώτη του μηνός. Η σύνταξη όμως δεν φτάνει για να περάσουν τον μήνα τους και έτσι η μικρή Σοφία προσπαθεί να φυτρώσει σποράκια από φρούτα που φυτεύει σε μια μικρή γλάστρα για να ταΐσει όλη την οικογένεια.
Τι γίνεται όμως όταν η γιαγιά πεθαίνει;
Όλα ξεκίνησαν από ένα αληθινό περιστατικό που βίωσε η συγγραφέας του σεναρίου, Νίνα Κουλετάκη:
“Ο ψηλός, λεπτός, ακόμα αρκετά νέος άνδρας μπήκε στο εμπορικάκι της γειτονιάς, κρατώντας την μικρή του κόρη απ’ το χέρι.
«Να πάρουμε καλαθάκι, μπαμπά; Να το κρατάω εγώ;» είπε η μικρή.
«Σήμερα δεν θα το χρειαστούμε, αγάπη μου. Μόνο γάλα θέλει η μαμά», απάντησε εκείνος, χρωματίζοντας την φωνή του με μιαν επίφαση χαράς.
Πήρε δυο μπουκάλια γάλα και κατευθύνθηκε στο ταμείο. Έβγαλε λίγα κέρματα απ’ την τσέπη του παντελονιού του, τα μέτρησε, ζήτησε κι ένα πακέτο τσιγάρα. Η κόρη του πλησίασε κι άφησε ένα σακουλάκι με καρυδόψιχα δίπλα στο γάλα και στα τσιγάρα.
«Καρυδάκι, μπαμπά. Θα μου το πάρεις, που μ’ αρέσει;»
Ο άντρας ξανακοίταξε τα λεφτά στη χούφτα του κι είπε στον ταμία πως δεν θα πάρει τα τσιγάρα, τελικά. «Έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα, θα το κόψουμε» είπε βραχνά. «Κράτα το γάλα και την καρυδόψιχα» συμπλήρωσε, κι έδωσε στην μικρή του το σακουλάκι.
«Όσο περνάει απ’ το χέρι μας δεν θα κόψουμε τίποτα, αδερφέ», είπε ο ταμίας κι έριξε τα τσιγάρα μέσα στην σακούλα που είχε ήδη βάλει το γάλα.
Δυο άντρες κοιτάχτηκαν, βουρκωμένοι, κατάματα την ώρα που μια πιτσιρίκα έριχνε λίγη καρυδόψιχα στην χουφτίτσα της κι από εκεί στο στόμα της, χαμογελώντας ευτυχισμένη”.
“Στο τέλος της, δεν ήταν μόνο οι δυο άντρες βουρκωμένοι, αλλά κι εγώ. Σκέφτηκα, λοιπόν, ένα μικρό παιδί να παρατηρεί την κρίση, χωρίς να την κατανοεί απαραίτητα, και να την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο και την αισιόδοξη ματιά. Έτσι γράφτηκε η «Γιαγιά»”, σχολιάζει η ίδια.
“Η Γιαγιά”. Μια χιουμοριστική, αλλά και πικρή ιστορία που διακρίθηκε σε πολλά Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Ταινιών Anime του Τόκιο.
Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ, επιλέγοντας κατόπιν κάτω δεξιά στην οθόνη του video ελληνικούς υπότιτλους (cc):
My Stuffed Granny