anazitontas-tous-magous-me-dora

Αναζητώντας τους Μάγους με τα Δώρα

“Μάγοι” για τους αρχαίους Πέρσες ήταν η ιερατική κάστα όπου ασχολούνταν με τα αστέρια και τους πλανήτες. Αστρονόμοι της εποχής. Μόνο ο Ευαγγελιστής Ματθαίος τους αναφέρει σε αυτό το πασίγνωστο τους ταξίδι ακολουθώντας το Αστέρι των Χριστουγέννων, στην προσφορά των Δώρων τους και στο προσκύνημα τους.
Ύστερα, ξεγελάνε τον Ηρώδη και επιστρέφουν από άλλον δρόμο πίσω στην αχανή πατρίδα τους, σβήνοντας κάθε ίχνος.
Με το πέρασμα των αιώνων, τους αποδίδονται ονόματα, ηλικίες (οι οποίες συμβολίζουν τις τρεις φάσεις του ανθρώπου) πιθανή βασιλική καταγωγή, καθώς και διαφορετικές γενέτειρες για τον καθένα εξ’ αυτών.
Έτσι έχουμε: Ο Κασπάρ είναι ηλικιωμένος, συνήθως με λευκή γενειάδα, και προσφέρει τον χρυσό. Είναι «Βασιλιάς της Ταρσού, γης των εμπόρων», και είναι ο πρώτος που γονατίζει μπροστά στο Θείο Βρέφος. Ο Μελχιόρ είναι μεσόκοπος και προσφέρει λιβάνι από την πατρίδα του Αραβία. Ο Βαλτάσαρ είναι νέος στην ηλικία, ο πιο μελαψός από όλους, και προσφέρει μύρο από τη χώρα του Σαβά (τη σημερινή νότια Υεμένη). Οι ηλικίες τους δίνονται στρογγυλευμένες ως 60, 40 και 20 έτη αντιστοίχως.
Οποίοι κι αν ήταν, κάποιοι λένε πως ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό σαν έτοιμοι από καιρό ή ότι βαφτίστηκαν απ’ τον Απόστολο Θωμά όταν και το ιεραποστολικο του έργο τον έβγαλε στις Ινδίες.
Και τελικώς νέες θεωρίες ακολουθούν γύρω από τα οστά τους. Ο Μάρκο Πόλο ισχυρίζεται ότι του έδειξαν τους τρεις τάφους των Μάγων στο Σαβέ, νοτίως της Τεχεράνης, τη δεκαετία του 1270, ενώ η κάπως πιο κυρίαρχη άποψη, μας λέει ότι τα λείψανα τους φυλάσσονται στον Γοτθικού ρυθμού Καθεδρικό Dom της Κολωνίας, έπειτα από την θρυλική επίσκεψη της Αγίας Ελένης στους Αγίους Τόπους όπου και μεταφέρθηκαν από εκεί ως την Αγιά Σοφιά, μετέπειτα στο Μιλάνο και τελικώς στην Γερμανική πόλη ήδη από το 1164.
Όσο για τα Δώρα… Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, προ της Κοιμήσεως της, η Θεοτόκος παρέδωσε τα Δώρα μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τίμια Έσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Τότε ο αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την Άλωση η Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β’ (1421 – 1451) και μητριά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος.
Σήμερα, ο χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων και διαστάσεων περίπου 5 επί 7 εκ. και κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής επεξεργασίας. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα με μορφή εξήντα δύο σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς. Η αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοση και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία. Όμως η αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων επιβεβαιώνεται από την άρρητη ευωδία που ορισμένα απ’ αυτά αδιαλείπτως και κατά καιρούς αναδίδουν και η ιαματική και θαυματουργική χάρις πού μέχρι τις μέρες μας αναβλύζουν, όπως τονίζουν οι Πατέρες της Μονής.
(Πηγές: Wikipedia, larissanet, mundusest wordpress)

erimitic

error: Content is protected !!